Oxidatív stressz

Szabadgyökök árasztják el a magashegyi alpinisták szervezetét

Ha a magashegyi betegség nem lenne elég.

2016.09.06 16:09MTI

Nagy magasságokban erősen megnövekszik a szabadgyökök száma az alpinisták szervezetében – állapították meg kutatók egy Dél-Tirolban végzett tereptanulmány során.

A bolzanói Európai Kutatási Akadémia (EURAC) szakértői 3830 méter magasan, a keleti Alpok egyik legmagasabb csúcsánál, az Ortlernél vizsgálták az alpinisták szabadgyökeit.

Kimutatták, hogy 24 óra eltöltése után a magasban a szervezetben a sejtkárosító részecskék mennyisége eléri a maximumot – közölte az intézmény kedden.

A levegő alacsony oxigéntartalma miatt az emberi testet nagy magasságban “oxidatív stressz” éri, azaz úgynevezett szabadgyökök alakulnak ki.

Wikipedia/Swinelin

Ezek olyan atomok vagy molekulák, amelyeknek hiányzik egy elektronja, ezért nagyon reaktívak, és potenciális sejtkárosítók.

A vizsgálat során 16 résztvevőt helikopterrel felvittek az Ortler-csúcsra, ahol 72 órát töltöttek el. A szakértők eközben azt vizsgálták, milyen mértékben nőtt szabadgyökeik száma.

Bár a résztvevők semmilyen fizikai erőkifejtést nem végeztek, a vér és vizeletelemzések már kilenc óra után a szabadgyökök számának jelentős növekedését mutatták.

A csúcsértéket 24 óra elteltével érték el, ezután az értékek ismét fokozatosan csökkenni kezdtek. Eszerint a sejtkárosodás is 24 óra után volt a legnagyobb.

A felismerés alapján olyan stratégiákat dolgozhatnak ki a kutatók, amelyek megvédhetik az egészségügyi károsodástól a hegymászókat vagy a magaslati sportolókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.