Fejlesztés

Műholdképekből következtetnének egyes régiók szegénységére amerikai kutatók

Új módszerek keresésére azért van szükség, mert ezek a felmérések drágák, nem rendszeresek, és néha lehetetlen elvégezni őket bizonyos helyeken, például fegyveres konfliktus miatt.

2016.08.28 07:30MTI

Mesterséges intelligenciával kombinált műholdképekből következtetnének az egy-egy területen uralkodó szegénység mértékére amerikai kutatók.

A Stanford Egyetem kutatói olyan számítógépes rendszert fejlesztettek, amely műholdképek elemzésével öt afrikai országban - Nigériában, Tanzániában, Ugandában, Ruandában és Malawiban - volt képes azonosítani az elszegényedett régiókat.

"A szegénységi adatokat kezelő Világbank hosszú ideje mindenkit szegénynek tart, aki napi egy dollárnál is kevesebből él" - magyarázta az egyetem professzora, Marshall Burke, aki elmondta azt is: hagyományosan a helyszínre küldött munkatársak kérdéseire adott válaszokból állnak össze ezek az adatsorok.

Új módszerek keresésére azért van szükség, mert ezek a felmérések drágák, nem rendszeresek, és néha lehetetlen elvégezni őket bizonyos helyeken, például fegyveres konfliktus miatt. Jelenleg kevés megbízható adat áll rendelkezésre a helyi bevételekről a fejlődő országokból, mindez pedig nehezíti a probléma kezelését is - olvasható a BBC News honlapján.

A szegénység műholdképekkel történő feltérképezése nem teljesen új ötlet, kutatások születtek arról, hogy egy-egy régió éjszakai fényei jelezhetik a helyi gazdasági helyzetet. Ugyanakkor ez a módszer nem működik a legszegényebb vidékek esetében, ahol nincsenek éjszakai fények.

A tanulmányukat a Science magazinban közreadó kutatók ezért olyan rendszert terveztek, amely a nappali műholdképekből bizonyos jeleket - például burkolt utakat vagy fémtetőket - felismerve és értelmezve segít megkülönbözteti az a gazdasági jólét különböző szintjeit a fejlődő országokban.

"Ha egy számítógépnek elég adatot adsz, ki tudja számítani, mit kell keresni. Mi olyan számítógépes modellt fejlesztettünk, amely a szegénységet jelző dolgokat képes megtalálni" - hangsúlyozta Marshall Burke, aki szerint a rendszer az ember által is észlelhető városi régiók, mezőgazdasági területek mellett olyan mintázatokat is észrevesz, amelyek a kutatók tekintetét elkerülik, de mégis használhatóak a szegénység jelzésére.

A kutatócsoport a rendszert ki akarja terjeszteni egész Fekete-Afrikára, majd a teljes fejlődő világra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.