Egészségügy

Már a vállműtéteknél is alkalmazzák a "kulcslyuksebészeti" eljárást

A deltaizom átvágása helyett elég centiméteres lyukakat ütni a bőrön, amelyeken keresztül kamerával tudják követni a beavatkozást.

2016.08.23 12:51MTI

Már a vállműtéteknél is alkalmazzák a "kulcslyuksebészeti" eljárást - közölte a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának adjunktusa az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Skaliczki Gábor elmondta, hogy csupán a legritkább esetben nyitják fel a vállat. A deltaizom átvágása helyett elég centiméteres lyukakat ütni a bőrön, amelyeken keresztül kamerával tudják követni a beavatkozást.

Ez a módszer modern és kíméletes: nemcsak kozmetikailag kívánatosabb végeredményt hagy maga után, de használatával fájdalommentesen élhető át az egyébként igen kínzó műtét, és az azt követő nyolc-tizenkét órás legnehezebb periódus.

Az érzéstelenítést ultrahangvezérelten végzik, a lehető legkevesebb fájdalomcsillapítót juttatják az idegfonatba, így minimalizálják a veszélyt - hangsúlyozta Skaliczki Gábor, hozzátéve: az új módszer új műszereket és implantátumokat is igényel, így már nem fémet ültetnek a vállba, hanem fél év alatt felszívódó anyagokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.