"Lenyeltem az ondót, lehetek-e terhes?"

Szexábécé - Alapok a terhességről

Még mindig maradunk a "Lenyeltem az ondót, lehetek-e terhes?" szintjén. Sok kérdést olvasni arról, hogy a fiatalok agyonaggódják magukat, vajon terhes-e a leányzó vagy sem.

2008.11.12 08:26ideal.hu

Még mindig nem tiszta a helyzet, hogy honnan, hogyan, miképpen lehet felismerni a terhességet és mi a teendő. Még mindig döbbenetesen magas az olyan lányanyák száma, akik nemcsak a terhességüket, hanem a szülésüket is eltitkolják, és csecsemőgyilkosság lesz a dolog vége.

Aggodalomra nincs ok

Nem kell aggódnia a terhességtől annak, aki a kérdéses időszakban nem közösült! Nem viccelek! Az aggodalmaskodók nagy része ugyanis ebben a helyzetben van. Fél a kézre került ondótól, ami teljesen felesleges. Az ondó amint hideg helyre kerül, amint levegővel érintkezik, azonnal terméketlenné válik. Tehát a pettingezés során ezért nem lehet hatékony. Nem kell tartani a lenyelt ondótól sem. Ugyanis a petesejt nem a gyomorban van, hanem a méhben.

A kettő közötti összeköttetés számomra újszerű anatómiai mélységeket és titkokat rejteget… Nem kell aggódnia annak sem, aki mindvégig gumi óvszert használt, és a használat után ellenőrizte is annak szakadásmentességét. (Meg kell szorítani a telt kondom végét, és ha a sperma benne van, nincs miért parázni!) Az óvszer ugyanis nem engedi át a pórusain a spermát, a nő nem lehet terhes! De érdemes aggódni azoknak, akiknél lecsúszott a teli óvszer. Ott ugyanis kisettenkedhettek a fürge spermák.

Vannak-e biztos jelek a terhességre?

Biztos jelek sajnos nincsenek. A menzesz elmaradása lenne a legbiztosabb jel, de ma már ez sem az. Hiszen elmaradhat, késhet a menzesz egyszerűen csak attól, hogy a leányzó aggódik. A stressz leblokkolja a beindulását. Amint megnyugszik, azonnal beindul minden. Sajnos azonban nagyon sok nő szinte ugyanúgy menstruál terhesen is, mint előtte. Sokszor már csak az ötödik-hatodik hónapban tűnik fel a gömbölyödés, és közben látszólag a ciklus is megvan.

Sőt! Sokszor a gömbölyödés, hízás sem feltűnő. Eleve teltebb, nagyobb mellű nőknél remekül palástolható, és a tragédiába torkolló események zömében a környezet észre sem vette a leány terhességét még a kilencedik hónapban sem! Tehát nem elég egyetlen jelre figyelni, hanem mindre kell! Megnagyobbodik a mell, kissé megkékülnek rajta a tejutak. Olyan, mintha kissé kidudorodnának a vérerek. A mellbimbó is megnagyobbodik, és sötétebbé válik, elbarnul.

A domborodó has közepén is megjelenik egy barnás csík. A terhesség vége felé megváltozik az arc, kissé püffedtté válik, az ajkak megvastagszanak. Sokszor a kismamák alig felismerhetővé válnak. (De ez már előrehaladott állapot!) A kismamák nagy részének már az első napoktól hányingerük van, szédülnek. A szerencsésebbeknél ez csak néhány hét, a pechesebbeknél a szülésig tart. Ilyenkor nem tudnak enni, sokszor az étel említésére is öklendeznek. Mások meg kívánósak, éhesek lesznek. Sokszor a személyiség is megváltozik, akár már az első napokban, hetekben.

Sok nő, asszony már a megtermékenyítő közösülés után tudja, hogy most teherbe esett! A nők megérzése, de aggodalmaskodási képessége is csodálatos. Hagyatkozni kellene a megérzéseikre, és elnyomni a túlzott aggodalmat.


Figyelni kell!

Mivel semmilyen jel sem biztos és 100%-os, minden párnak figyelnie kell mindenre! Még a fogamzásgátlót szedő nőnek is illik ellenőriznie magát havonta, hiszen ott is történhettek a normálistól való eltérések. Elég, ha az egyik nap később vette be a tablettát, vagy hasmenése volt, vagy elrontotta a gyomrát és hányt. Elég, ha antibiotikumot szedett, a terhesség létrejöhetett.

A gyógyszertárakban kaphatók otthon is elvégezhető tesztelésre alkalmas eszközök. Pár száz forintért megvehetők. Mielőtt még agyonaggódnák magukat a lányok és párjaik, előbb készítsék el a tesztet! Kb. 5-10 perc kell hozzá! Viszont, ha pozitivitást mutat, azonnal el kell menni nőgyógyászhoz! A teljes diagnózist csakis ő tudja megállapítani!

Nem vagyok az abortusz híve. De ha mégis valaki úgy dönt, akkor időben tegye, ne későn! És a döntésbe be kell vonni az apát is! Legyen az ő felelőssége is, legyen neki is döntési joga, hiszen két ember kellett hozzá eleve! Nem szabad hinni a boszorkánymódszerekben, amikkel majd elvarázsolják a terhességet! Nem működik! Nincs mód az „elinjekciózásra”, a lágy módszerekre. Orvosi beavatkozás a biztos!

Bölcső Alapítvány

Ha minden felvilágosítás ellenére valaki nemtudásból, félelemből eltitkolja a terhességét és megszüli a gyermekét, akkor legalább ajánlja fel a Bölcső Alapítványnak, hiszen nők százai várják, hogy örökbe fogadhassanak! Szinte hihetetlen, hogy rengeteg ember észrevétlenül megy el, vagy él egy környezetben terhes nőkkel, akik képesek a szülés után a lehető legrosszabb döntés meghozatalára. Az utód a férfiak/fiúk felelőssége is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.