Nem hülyék a vámpírok

Tényleg lehet fiatal vérrel az öregedést gátolni

Egérkísérletek már bebizonyították, hogy a fiatal vér áldásos hatással van az öregedő szervezetre, egy startup vállalat most már klinikai teszteket is végez. Nagyobb a botrány, mint ami régen az őssejtek körül volt.

2016.08.04 19:32ma.hu

Az egész persze nem a vámpíroknál kezdődött, hanem ott, hogy a fehérorosz Alexander Bogdanov az 1820-as években fiatalító célzattal vérátömlesztéssel próbálkozott, és arról számolt be, hogy a kezelés fellendítette az energiaszintjét, valamint fiatalosabb megjelenést is kölcsönzött neki (persze a végén belehalt). Még 1864-ben a francia Paul Bert összekapcsolta két patkány vérkeringését, 1956-tól az erre alapozott kutatási eredményeit Clive McCay pedig elkezdte az öregedés vizsgálatára is használni. Majdnem egy évvel a kísérlet kezdete után mindenki megdöbbenésére azt tapasztalta, hogy az idősebb egerek csontozata fiatalabb lett. (A gond csak az volt, hogy a fiataloké meg öregebb. És nem egy példány belehalt a vérközösködésbe.)

nature.com

2014-ben megjelent egy tanulmány, ami már leszögezte, hogy a fiatalabb egerekből nyert vérplazma az idősebb egerek szervezetébe juttatva javítják azok memóriáját és tanulási képességeit. Sőt azóta az is kiderült, hogy a csontokon kívül a máj és izomsejtek is "megfiatalodtak", a szív korral járó kóros megnövekedése (hipertrófia) is csökken, valamint az idegsejtek születését is stimulálja, elősegítve a kognitív funkciókat - azaz gyógymód lehetne a demenciával járó Alzheimer és Parkinson-kór ellen. Ettől - és persze Alexander Bogdanov eredményeitől - lendült be a startup cég az USA-ban, és már embereken is tesztelik a fiatal vér öregedésgátló hatását.

A vállalat egyik társalapítója a 31 éves Jesse Karmazin orvos. Cége, az Ambrosia a tervek szerint 8000 dollárért laboratóriumi vizsgálatot végez és egyszeres fiatalító vérplazmakezelést nyújt pácienseinek. A résztvevőknek nem "kötelező" betegnek lenniük, 35 évtől bárki kérheti a fiatalító kúrát. A szakember szerint a dologban nincs semmi kifogásolható.

Persze számos kutató és tudományos szakértő szerint nagyon is sok a gond, egyrészt nincs konkrét klinikai bizonyíték, hogy ez a típusú kezelés használ, hiszen az egerek és patkányok vérkeringését összekötötték (ez a parabiózis), itt pedig csak pusztán fiataloktól kinyert vérplazma adásáról van szó. Másrészt gátlástalanul drága a szolgáltatás ára.

A kétségek ellenére az Ambrosia kísérlete felkeltette a milliárdos Peter Thiel figyelmét, aki láthatóan érdeklődik a kezelés iránt. Karmazin szerint a gyógyszergyártók nem érdekeltek abban, hogy ez a módszer megvesse a lábát a kezelések között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.