87 éves volt

Meghalt Lux Elvira

Magyarország leghíresebb szexuálpszichológusa 87 éves volt.

2016.07.20 14:50ma.hu

Szerdán elhunyt Lux Elvira. Magyarország leghíresebb szexuálpszichológusa a Blikk információi szerint józsefvárosi lakásában hunyt el.

A legismertebb magyar szexuálpszichológustól tanítványa, Rusz Edit ezekkel a megható szavakkal búcsúzott a Facebookon tanítómesterétől:

"Szomorú szívvel tudatom azoknak, akik ismertek, hogy ma meghalt szeretett mesterem, Dr. Lux Elvira, aki elindította szakmai identitásomat! A jó Isten legyen vele! Nyugodjék békében! Szeretettel gondolok rá, amíg erre lehetőséget ad életem!"

Dr. Lux Elvira szexuálpszichológus, klinikai szakpszichológus, adjunktus 1929-ben született. A középiskolát Egerben az Angolkisasszonyoknál végezte és fiatal lányként hihetetlen lépésre szánta el magát, hogy álmait megvalósítsa: Édesanyja távollétében egy teherautón Budapestre szökött, hogy az orvosi egyetemre járhasson.

Népi kollégistaként tanult, de nem tudta megszokni a környezetet, ezért eltávolították, de végül sikerrel elvégezte az egyetemet. Utána Szentágothai János tanítványa lett. Patkányok agyából készített metszeteket. Ezután jött rá arra, hogy nem az agy szerkezetével, hanem a pszichével szeretne foglalkozni. Ezzel kapcsolatos tanulmányait az ELTE-n végezte el.

Szakmai publikációk mellett, jelentősek a népszerű, ismeretterjesztő munkái is. Ifjúsági lapokban számtalan alkalommal volt szakértő, aki a fiatal olvasók szexualitással kapcsolatos leveleire válaszolt, próbálta megoldani a fiatalság ilyen jelegű problémáit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.