Szemkontaktus

Mennyi ideig nem gáz szemezni?

A szemkontaktus létesítése kultúránként eltérő, ahol nem okoz gondot a másik szemébe nézni, ott is adott bizonyos idő, amikor még nem tűnik az ember sunyinak, sem tolakodónak. De mennyi ez?

2016.07.08 17:49ma.hu

Nem meglepő, de mint minden, ez is egyénenként változó. Tehát, ami nekünk túl rövid, vagy túl hosszú, az másnál még lehet hogy teljesen rendben van. Egy új tanulmány, mely a Royal Society Open Science szaklapban jelent meg, a kutatók egy 500 fős csoporton tesztelték a címben feltett kérdést. A kísérlet során egy színész bámult rájuk ki a képernyőről, és gombot kellett nyomniuk, ha ezt túl rövidnek, vagy már kényelmetlenül hosszúnak tartották.

A vizsgálat során a résztvevők szemmozgását és pupilláját végig kamerázták szemmozgáskövető eszközzel.

Mint kiderült, az 500 résztvevőnek volt közös halmaza, azaz meg lehetett olyan időintervallmumot állapítani, amely a "belefér" kategóriát képezte.

Átlagosan, a 0,7 másodperc előtti szemelkapás bizalmatlanságot eredményezet, míg a 3,3 másodpercen túli szemezés már kellemetlen volt.

Persze, a dolog egyénileg is mérhető, mint kiderült ugyanis, az emberek pupillája egy automatikus reflex miatt egy bizonyos idő után alapból kitágul, ha valakivel szembe néznek. Bár a különbségek nagyon finomak, csak is szemmozgáskövető szoftverrel mérhető, az biztos, hogy amilyen gyorsan az ember pupillája tágul, annál jobban bírják a szemezést.

http://www.sciencemag.org/news/2016/07/video-these-goats-stare-men-when-they-want-help

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.