Egészségügy

Engedélyezték az emberi szervezetben felszívódó sztent alkalmazását

Egyes szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a felszívódó sztent engedélyezése előtt nem tisztázták az allergiás reakciókból, fertőzésekből és belső vérzésekből eredő komplikációk kockázatait.

2016.07.06 06:29MTI

Az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) engedélyezte az egyik gyógyszergyártó cég újdonságát, a szervezetben felszívódó sztent beültetését.

Az Abbott Laboratories termékével kapcsolatban ugyanakkor még sok a fenntartás: az engedélyezés ugyanis úgy történt meg, hogy még nem bizonyított, vajon a felszívódó sztent biztonságosabb-e, mint a régi, fém-implantátum.

A sztent speciális drótháló, amelyet többek között az érsebészetben alkalmaznak az elzáródott erek tágítására, a vér áramlásának biztosítására. A beültetett sztent általában a beteg élete végéig a szervezetben marad, ám az amerikai szakemberek régóta aggodalmakat fogalmaznak meg annak biztonságosságával kapcsolatban, illetve túlságosan is költségesnek találják, sok biztosító nem is hajlandó bevenni a szolgáltatásai közé. Az Egyesült Államokban, ahol évente mintegy 370 ezer ember hal meg a szívkoszorúér szűkülete miatt, szintén régóta folynak kísérletek felszívódó sztentekkel, de beültetésük engedélyezésére csak kedden került sor.





A gyógyszerfelügyeleti hatóság ugyanakkor csakis amerikai forgalmazásra engedélyezte a chicagói gyógyszergyártó új termékét, amely műanyagszerű anyagból készül, és megalkotói szerint három év alatt szívódik fel az emberi szervezetben. A Virginia Egyetem professzora, George Vetrovec kardiológus az amerikai közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: az új technológia feltételezhetően jobb a réginél, de évekre lesz szükség, hogy erről megbizonyosodjanak. A szívgyógyász tagja volt annak az FDA-bizottságnak, amely javasolta a felszívódó sztent alkalmazását.

Más szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a felszívódó sztent engedélyezése előtt nem tisztázták az allergiás reakciókból, fertőzésekből és belső vérzésekből eredő komplikációk kockázatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.