Kihalnak?

Riasztó mértékben öregszik a japán társadalom

Az évszázad végéig Japán lélekszáma kormányzati és az ENSZ becslései szerint tovább fog hanyatlani 83 millió főre, miközben lakosság 35 százaléka 65 évesnél idősebb lesz.

2016.07.01 15:30MTI

Riasztó mértékben öregszik a japán társadalom, a távol-keleti állam lakosságának több mint negyede idősebb 65 évesnél, ami kihívásként jelentkezik mind a kormányzat, mind az ország gazdasága számára - derül ki a japán belügy és távközlési minisztérium által szerdán közzétett népszámlálási adatokból.

2015. október 1-jével bezárólag a 65, vagy ennél idősebb japánok száma elérte 33,42 millió főt, vagyis a teljes lakosság 26,7 százalékát, ami a legmagasabb érték a népszámlálási adatok 1920-ban történt első összeírása óta.

A felmérés szerint Japán teljes lakossága 127,11 millió fő volt tavaly októberben, ami 0,7 százalékos csökkenést jelent a 2010-es adatokhoz képest, illetve ez az első csökkenés 1920 óta.

Emellett a 15 évesnél fiatalabb korosztály létszáma – fél százalékponttal – 15,86 millió főre csökkent, vagyis a teljes lakosság 12,7 százalékát teszi ki, ami a legalacsonyabb érték 1920 óta.

Az ország mind a 47 tartományában a 65, vagy ennél idősebb korosztályba tartozók száma meghaladta a 15 évesnél fiatalabbak számét, amire szintén nem volt példa a népszámlálás bevezetése óta.

Az évszázad végéig Japán lélekszáma kormányzati és az ENSZ becslései szerint tovább fog hanyatlani 83 millió főre, miközben lakosság 35 százaléka 65 évesnél idősebb lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.