Baba-mama szoba

Anyaszállást adtak át a szegedi szülészeti klinikán

Egyszerre négy kismama maradhat koraszülött gyermeke közelében annak az anyaszállásnak köszönhetően, amelyet vállalkozói és civil támogatásból alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

2016.06.28 20:53MTI
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Németh Gábor, a klinika igazgatója az anyaszállás keddi átadóján elmondta, a háromszobás létesítmény lehetőséget biztosít arra, hogy kismamák a gyermekük világra jöttét követő első hetekben a koraszülött csecsemő közelében maradjanak.

A koraszülés maga is komoly lelki terhet jelent az édesanyáknak, és a helyzetet csak nehezíti, ha négy-öt nappal a szülés után - amikor ők már távozhatnak a klinikáról - távol kerülnek gyermeküktől, és esetenként csak telefonon tudnak érdeklődni az állapotáról.

Országosan az összes gyermek 9 százaléka érkezik a tervezettnél korábban, a regionális feladatokat ellátó egyetemi klinikán ez az arány magasabb, mintegy 13 százalék. A koraszülöttek mellett a szállást azok az édesanyák is igénybe vehetik, akik gyermeke a születést követően valamilyen rendellenesség vagy fertőzés miatt nem hagyhatja el az intézményt, mert hosszabb kezelésre szorul - tudatta a szakember.

Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója elmondta, tavaly szeptemberben a civil szervezet a Szeged-Csanádi Egyházmegyével együttműködve a Szent Gellért Fesztiválon jótékonysági koncertet tartott a megújult szegedi dómban, Miklósa Erika és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közös fellépésével. Az itt összegyűjtött pénzt több mint harminc cég - köztük legfontosabbként a Richter Gedeon Nyrt. -, valamint magánszemélyek támogatása egészítette ki.

A klinika második emeletén hatmillió forintból három, komfortosan berendezett szobát, melegítőkonyhát és étkezőhelyiséget alakítottak ki, ezek négy édesanyának teremtik meg a lehetőséget arra, hogy folyamatosan bent tudjanak lenni koraszülött gyermekük mellett, csecsemőjük felépülését támogatva, segítve - közölte az alapító. Hozzátette: az alapítvány további anyaszállások kialakítását, felújítását tervezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.