Rio-2016

ÁNTSZ: két évvel ezelőttiek a szuperbaktériummal fertőzött riói minták

A hivatal arra reagált, hogy több riói hírportál június 10-i információja szerint számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói 2013 és 2014 szeptembere között a brazil nagyváros öt strandján.

2016.06.21 13:59MTI

Több mint két évvel ezelőtt vettek mintát a szuperbaktériummal fertőzött riói strandokon, azóta nincs olyan információ, amely szerint előfordultak volna fertőzések az ottaniak körében - közölte az Állami Népegészségügyi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden az MTI-vel.

A hivatal arra reagált, hogy több riói hírportál június 10-i információja szerint számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói 2013 és 2014 szeptembere között a brazil nagyváros öt strandján - köztük a Copacabanán és az Ipanemán - vett tengervízmintákban.

A közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy a mintavétel több mint két évvel ezelőtt történt, és azóta nincs olyan információ, amely szerint előfordultak volna fertőzések a mintavétel helyén tartózkodók körében.

Az ÁNTSZ a külföldi társszervezetekkel együttműködve folyamatosan figyelemmel követi az ilyen esetek előfordulását, különös tekintettel a közelgő riói olimpiai játékokra - hangsúlyozták.

Tájékoztatásuk szerint az antibiotikumrezisztens baktériumok terjedése közegészségügyi kockázatot jelent, ahogyan a szóban forgó baktériumé is, de ezek elsősorban kórházi körülmények között okoznak súlyos fertőzéseket, különösen az immunsérült vagy krónikus betegségekben szenvedő pácienseknél.

A hivatal ismertetése szerint az ellenálló baktériumok kialakulása összefügg a helytelen és túlzott antibiotikumalkalmazással. Az erről szóló ismertető letölthető az Országos Epidemiológiai Központ honlapjáról, az Aktuális témák/Multirezisztens ML menüpontból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.