Belső lefejezés

Ritka állapot: mit kell tudni a baleset miatt bekövetkező belső fejleszakadásról

Kevesen hallottak az úgynevezett belső lefejezés nevű sérülésről, aminek halálozási aránya igen magas és főleg a gyerekeket érinti.

2016.06.14 09:59ma.hu

A belső lefejezés során a nyakban lévő ínszalagok elszakadnak, aminek külső jele nem látható. Ilyenkor a fej képes majdhogynem körbe forogni, és ha nem kezelik időben a sérülést szinte biztosan bekövetkezik az agytörzs sérülése. A belső lefejezés tipikusan olyan traumáknál következik be, mint például egy autóbaleset.

Pontosan nem tudni hányan vesztették már életüket ilyen sérülés miatt, mivel a balesetek után többnyire nem végeznek boncolásokat. De egy 2005-ös felmérés szerint 17 év alatt 16 gyermek került kórházba, akiknél sikerült felismerni a sérülést mégis mindössze öten élték túl.

Az is biztos, hogy a belső lefejezés háromszor gyakoribb a gyerekek esetében, mint a felnőtteknél, aminek oka, hogy a gyerekek feje arányosan nagyobb a testükhöz képest, mint a felnőtteké. Ráadásul a még fejlődésben lévő ínszalagjaik is sokkal könnyebben sérülnek meg.

Ahhoz, hogy a sérültnek esélye legyen a túlélésre azonnal nyakmerevítőt kell alkalmazni és a betegnek mozdulatlanul kell feküdnie. Az életmentő műtét során drótokkal és csavarokkal állítják helyre a koponya és a gerinc kapcsolatát, mivel magától a sérülés egészen biztosan nem fog begyógyulni.

Az orvosok szerint egyébként a sérülés teljesen kezelhető lenne, csak nagyon fontos, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy bár kívülről esetleg semmilyen sebesülés nem látszik, a belső részek védelmében minden baleset után nagyon gondosan kell eljárni, főleg a gyerekek esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.