Társadalom

Gyermekfejlesztő programot indított az Ökumenikus Segélyszervezet Kaposváron

Programot indított az Ökumenikus Segélyszervezet ötévesnél fiatalabb, hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésére, családjuk támogatására hétfőn Kaposváron.

2016.06.14 04:30MTI
MTI/Varga György

A szervezet egy úgynevezett Biztos kezdet gyermekház működtetésébe fogott a város Pécsi úti közösségi házában, ahol szakemberek irányításával a gyermekeknek mozgásterápiát, gyógypedagógiai fejlesztéseket, a szülőknek klubfoglalkozásokat szerveznek, csökkentve a szegénység, a rossz szocializáció okozta lemaradást. A programba egy éven belül húsz családot, negyven gyermeket terveznek bevonni, céljaik eléréséhez együttműködnek más civil szervezetekkel.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a program indulásához kapcsolódó eseményen azt mondta: a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely a legkisebbek, a leginkább elesettek jövőjét pozitívan befolyásolja, valamint segít a rászorulóknak kitörni "az újra- és újratermelődő nyomor, nincstelenség, nélkülözés ördögi köréből".

MTI/Varga György

Úgy vélte, a Biztos kezdet gyermekházban megszerezhető alapok a programba bekapcsolódók egész életére kihatnak, de a velük való foglalkozás már rövid távon is megtérül, az eredmények láthatóak lesznek a résztvevők mozgás- és beszédfejlődésében, a higiéniai és étkezési szokásokban.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról szólt, hogy a szervezet országosan tíz helyen ezerötszáz gyermek részvételével, szüleik bevonásával végez a kaposvárihoz hasonló, az esélyteremtést szolgáló tevékenységet.

Lévai Anikó jószolgálati nagykövet a segélyszervezet tapasztalatairól szólva azt mondta: ha a családok helyzete jó, az pozitív hatással van egy városrész, egy város életére is. Hozzátette, ha segíteni akarnak adott környéken élő családoknak, akkor a legjobb mód az, ha a gyerekeken segítenek, a náluk elért változások kedvezően hatnak a szülők viselkedésére, példamutatására, munkavállalására is.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere kiemelte, erkölcsi kötelesség támogatni azokat, akiknek nehezebb a sorsuk. Példaként hozta fel, hogy a somogyi megyeszékhelyen ösztöndíj segíti a roma fiatalok továbbtanulását, képzését, emellett a városban számos jó szándékú ember és szervezet is van, aki-amely ennek szellemében tevékenykedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.