Tiszta tüdő

A légszennyezés 3 évvel csökkenti az egészségünket

És növeli az agyvérzés kockázatát.

2016.06.10 19:58MTI

A légszennyezés növeli az agyvérzés kockázatát - derült ki egy világméretű kutatásból, amelyről a The Guardian online kiadása számolt be.

A szennyezett levegő majdnem hárommal csökkenti az egészségesen leélt évek számát világszerte - állapította meg az eddigi legnagyobb felmérés, mely a stroke kockázati tényezőit kereste.

A levegőbe kerülő finom szemcsék okozta légszennyezés az egészséget befolyásoló tényezők listáján hetedik helyen végzett, a szilárd fűtőanyagok égetéséből származó háztartási levegőszennyezés a nyolcadik helyre került.

"Meglepett bennünket a probléma nagysága" - mondta Valery Feigin, a Aucklandi Egyetem stroke- és idegtudományi intézetének munkatársa, a vizsgálat vezetője.

"Nem gondoltuk volna, hogy az elmúlt két évtizedben ennyit nőtt a légszennyezés jelentette fenyegetés. Tanulmányunk elsőként mutatta meg, hogy milyen nagy mértékben hat a légszennyezés a stroke kialakulására világszerte" - hangsúlyozta a kutató.

A The Lancet Neurology című folyóiratban ismertetett eredmények a téma szakértői szerint azért riasztóak, mert megmutatják, hogy eddig alábecsülték a légszennyezés tüdőre, szívre és agyra gyakorolt hatását.

Évente mintegy 15 millió embert ér stroke a világon, csaknem hatmillióan belehalnak, ötmillióan maradandó károsodást - többek között a beszédkészség zavarát, bénulást - szenvednek.

Feigin és kollégái egy 2013-ban készült globális tanulmány adatait elemezték, amelyek a betegségek okozta terheket mérték föl. Azt keresték, hogy 1990 és 2013 között a világ 188 országában a stroke kockázati tényezői mekkora szerepet játszottak a kór előidézésében.

A legfontosabb rizikófaktorok a kutatók szerint a magas vérnyomás, a kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend, az elhízás, a magas sótartalmú táplálkozás és a dohányzás.

A stroke globális terheinek majdnem háromnegyede életmódbeli tényezőkkel függ össze, a dohányzással, a helytelen étrenddel és a kevés testmozgással, ami arra utal, hogy az emberek sokat tehetnének a kockázat csökkentéséért.

A légszennyezés 17, a háztartás levegőjének minősége 16 százalékot jelentett a stroke-tényezők között. Hosszú távon a szennyezett levegő úgy fokozhatja a stroke kockázatát, hogy megvastagítja az agyi erek falát, ezzel a vér sűrűbb lesz, a vérnyomás emelkedik, növekszik a vérrögök kialakulásának esélye.

Februárban jelent meg a brit orvosok kollégiumának jelentése arról, hogy Nagy-Britanniában évente legalább 40 ezer halálozás írható a szennyezett levegő számlájára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.