Termékvisszahívás

Gyógyszer-hatóanyagot mutatott ki étrend-kiegészítőkben a NÉBIH

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési vagy idegrendszeri problémát okozhat.

2016.06.03 09:49ma.hu

Gyógyszer-hatóanyagot talált három, interneten rendelt étrend-kiegészítőben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési vagy idegrendszeri problémát okozhat.

A laboratóriumi vizsgálatok az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutattak ki gyógyszer-hatóanyagot:

-    KING LIFE Panax Ginseng tartalmú étrend-kiegészítő tabletta (8 tabletta) 100% természetes összetevők, 5600 mg
    Forgalmazó: Szaniter City Kft. (2300 Ráckeve, Irinyi utca 6.)
    OGYÉI nyilvántartási szám: 17496/2016.
    Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Sildenafil, Tadalafil

-    EL TORITO Panax ginsenget, fűrészpálma termést, fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiaknak, 300 mg x 6 kapszula
    Forgalmazó: Big Star Street Kft. (1112 Budapest, Repülőtéri út 2.)
    OGYÉI nyilvántartási szám: 6904/2010.
    Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Sildenafil

-    RED ONE Étrend-kiegészítő férfiak számára, 400 mg x 2 kapszula
    Forgalmazó: Red One Expert  Kft. (3397 Maklár, Egri út 69.)
    OGYÉI nyilvántartási szám: 16925/2015.
    Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Homosildenafil, Sildenafil, Tadalafil, Thioaildenafil, Thiosildenafil

A gyógyszer-hatóanyagok jelenléte mellett a King Life terméknél a laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tabletta mellé csomagolt „halolaj gyöngy” valójában szójaolajat tartalmazott.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, forgalmazásuk csak bejelentéshez kötött. Gyógyszer-hatóanyag jelenléte kizárólag gyógyszerekben engedhető meg, melyeket ellenőrzött és kontrollált körülmények között állítanak elő. Ezen anyagok élelmiszerben történő felhasználása tilos és keringési vagy idegrendszeri problémát okozhat.

A NÉBIH – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárás folyamatban van, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a NÉBIH.

Amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a NÉBIH zöld számán (06-80/263-244) vagy emailcímén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.