Kell chip, oltás...

Nébih: külföldi út előtt figyelni kell a kisállatokra vonatkozó szabályokra

Külföldi utazás esetén mindenképpen szükséges az egyedi jelölést szolgáló mikorchipet beültetni a kisállatokba, ezen kívül szükség van kisállat-útlevélre, amelyet az állatorvos állít ki, és a veszettség elleni védőoltás beadására is.

2016.05.28 19:53MTI

Külföldi utazás előtt érdemes időben tájékozódni a háziállatokra vonatkozó előírásokról - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán szombaton.

Pallós László elmondta, külföldi utazás esetén mindenképpen szükséges az egyedi jelölést szolgáló mikorchipet beültetni a kisállatokba, ezen kívül szükség van kisállat-útlevélre, amelyet az állatorvos állít ki, és a veszettség elleni védőoltás beadására is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, az oltás csak három hónapnál idősebb állatoknak adható és 21 nap alatt alakul ki a védettség.

Jó tudni, hogy az Európai Unió egyes országaiban - például Finnországban, Angliában, Írországban és Máltán - előírás, hogy az utazás előtti napokban féreghajtó szerrel is kezeljék az állatokat - tette hozzá.

További információk találhatók a Nébih honlapján, de érdemes tudakozódni a reptereken, illetve a célország konzulátusán is - közölte Pallós László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.