Termékteszt

Nehogy szúnyogirtót vegyen szúnyogriasztó helyett!

Vajon csak a kiszemelt rovaroknak ártanak ezek a szerek? Mit tehetünk, ha a szúnyogok okozta kellemetlenséget méregmentes módszerekkel szeretnénk megelőzni?

2016.05.27 17:50ma.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 különféle (magyar nyelvű internetes oldalakról is megrendelhető illetve szupermarketekben, drogériában kapható) közvetlenül bőrre és ruhára fújható, kenhető folyékony szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szerek hatóanyagát vizsgálta meg az interneten és a termékcímkén fellelt adatokat alapján.

Eredmények

A pontozás során 13 termék ért el 13 pontot, ezek használata ajánlható a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Jó hír, hogy alacsony és közepes árkategóriában is találunk ajánlható szúnyogriasztót, de a drágábbak között is van kerülendő termék. 

Az egyes termékek, hatóanyagok használhatósága (hatóidő, rovarriasztó hatás) eltérő. Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján nem túl magas, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén célszerű a vegyszermentes megoldásokra törekedni.

A TVE által vizsgált 21 rovarriasztó közül 7 termékben volt DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyag, amely nagyobb mennyiségben használva egészségügyi szempontból problémás lehet.

A DEET-hez hasonló, de újabb fejlesztésű, és kevesebb problémával összefüggésbe hozott vegyület a pikaridin. Talán ennek a használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot. Öt termékben volt ez a hatóan0yag.

Hat termékben találtak természetes eredetű, az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet a P-mentán-3,8-diolt. Ez a hatóanyag arra érzékenyeknél allergén hatású lehet, de a nem érzékenyek számára kevésbé kockázatos terméket, jó választási lehetőséget jelent.

Egy termék csak növényi illóolajokat tartalmazott, amely szintén az arra érzékenyeknél okozhat allergiás tünetet, és hatékonyságuk is valamivel alacsonyabb, de a fentihez hasonlóan az arra nem érzékeny fogyasztóknak kisebb egészségügyi kockázatú alternatívát jelent a szintetikus pl. DEET tartalmú termékhez képest.

Szúnyogriasztó vagy szúnyogirtó?

Fontos, hogy vásárlás előtt mindig olvassuk el a termék nevét, címkéjét! Ugyanis a boltokban és a webáruházakban egymás mellett találhatók a szúnyogriasztók és a szúnyogirtók, de az is előfordulhat, hogy a webáruház tévesen tünteti fel a termék nevét és rovarriasztóként árul rovarirtó szert. Holott nagy különbség van a két termékcsoport között. A ma már igen népszerű és széles termékpalettával bíró (konektorban használható) elektromos szúnyogirtók is ide tartoznak, de vannak a fentiekhez hasonló fújós kiszerelésű rovarirtók is. A rovarirtó készítmények piretroid típusú irtószereket tartalmaznak, amely a rovarok mellett az emberre ill. a természetbe kijutva a vízi élőlényekre is mérgezőek. Ha fontos a saját és környezetünk egészsége, inkább válasszunk rovarriasztó terméket rovarirtó helyett.

Mit tehetünk?

Gondoljuk át, milyen kockázatot jelentenek számunkra a vérszívók! Természetesen egy nagyváros főterén lényegesen kevésbé szükséges a rovarriasztók használata, mint például egy hazai vízparton vagy külföldi, trópusi utazásnál, ahol a szúnyogok által terjesztett betegségekkel állunk szemben. A kullancs elterjedtsége, és fertőzöttsége is jelentősen eltér az ország egyes területein.

Kerüljük az irtószerek használatát, és csak a valóban szükséges esetekben használjunk riasztószereket!

Ha kertes házban élünk, figyeljünk rá, hogy ne szaporítsuk a vérszívó rovarokat.

- Figyeljünk rá, hogy a ház környékén lévő esővízgyűjtők, csatornaszakaszok, kerti tavacskák ne váljanak szúnyogbölcsővé!
- A csapadékvíz locsolási célú begyűjtése a tetőről hasznos lehetőség a vízzel való takarékoskodásra, ezért ne ezek eltüntetésével védekezzünk!  Akadályozzuk meg, hogy a szúnyogok a víztárolóba petézzenek.

A szúnyogok okozta kellemetlenségek ellen a lakásban a legegyszerűbb mechanikai módszerekkel védekezni. Jó minőségű szúnyogháló felszerelésével, vagy este a szobában összegyűlt gyenge röpképességű rovarok összeporszívózásával nyugodt esténk lehet.

A szúnyogok nem csak a kereskedelmi forgalomban lévő készítmények illóolajtartalmát nem szeretik, de kerülnek számos növényt is, érdemes ezeket olyan helyekre telepíteni a kertünkben vagy az erkélyen, ahol gyakran tartózkodunk.

Ilyen növényeket ültessünk:

- illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides),
- muskátli,
- levendula,
- rozmaring,
- menta,
- körömvirág,
- bazsalikom (ennek illóolajai egyes riasztószerekben is megtalálhatóak).

Az élővilág megóvása, a biodiverzitás is segítségünkre lehet. A szúnyogok számos állat számára jelentenek táplálékot, ezért ha kertünkben jól érzik magukat a madarak, denevérek, kétéltűek, esetleg kerti tavacskánkban halak is vannak, akkor a szúnyogok túlélési esélye lényegesen rosszabb.

A kémiai alapú módszerek mellett elérhetőek a piacon a szúnyogokat hanggal (nagyfrekvenciájú zaj) távoltartó termékek is. Ezeknek a zaja a felhasználót és környezetét is idegesítheti. Így használatát érdemes ebből a szempontból is megfontolni.

A szúnyogok UV-lámpás csapdával is összegyűjthetők és elpusztíthatók. Ezek az eszközök minden éjszakai rovar számára vonzóak, így sajnos nagy pusztítást végeznek a környékbeli rovarok körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.