Zikavírus

Új helyről jelentettek kóros kisfejűséget

Zikavírus okozta kóros kisfejűséget állapítottak meg egy magzatnál Puerto Ricóban, az Egyesült Államok egyik teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult államában.

2016.05.14 08:43MTI

Ez az első alkalom, hogy a főként Közép- és Dél-Amerikában terjedő zikavírushoz köthető betegséget az Egyesült Államokhoz tartozó területen - annak egy úgynevezett külterületén - is diagnosztizálták. Maga a fertőzés már korábban megjelent ott: 925 zikavírusos megbetegedést tartanak számon, köztük 128 terhes nőt. 14 fertőzött terhes nő egészséges csecsemőt hozott világra.

A betegséget egy halott magzaton állapították meg - jelentette be pénteken Ana Ríus, Puerto Rico egészségügy-minisztere.

A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. Más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát.

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.