Egészségügy

Felmérés: az ötven év felettiek 13 százaléka vak vagy látássérült

Pedig a vakságot az esetek csaknem felében meg lehetne előzni.

2016.05.13 12:40MTI

Az ötvenéves és annál idősebb emberek 13,5 százaléka vak vagy látássérült, ami mintegy 250 ezer embert jelent országszerte, pedig a vakságot az esetek csaknem felében meg lehetne előzni - közölte a felmérést végző Semmelweis Egyetem (SE) pénteken az MTI-vel.

Az SE Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által készített országos, reprezentatív felmérés előzetes eredményei szerint az ötven évnél idősebbek közül csaknem 33 ezer ember vak és több mint 218 ezer látássérült.

A tavaly áprilisban indult három hónapos vizsgálat megállapította: az 50 éves és annál idősebb emberek csaknem egy százaléka szenved vakságban, fél százalékuknak volt súlyos, mintegy öt százalékuknak közepes, hozzávetőlegesen hét százalékuknak pedig enyhe látássérülése. Az esetek többségében az időskori makula-degeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben.

Felhívták a figyelmet arra: a vakságot az esetek 45,5 százalékában megfelelő szűrésekkel és vizsgálatokkal meg lehetne előzni. Ehhez országos szemészeti szűrővizsgálatok bevezetése és folyamatos működtetése lenne szükséges.

A 3500 résztvevőnek csaknem ötöde volt cukorbeteg. Nekik évenkénti szemészeti szűrésre lenne szükségük, ezzel szemben több mint a negyedük számolt be arról, hogy vagy egyáltalán nem jár ilyen vizsgálatra vagy csak a javasoltnál ritkábban. Vidéken és a kórházaktól távol eső településeken a legrosszabb a helyzet. A cukorbetegség miatti vakság megelőzésére a nemzetközileg is bevált hatékony megoldás a telemedicinális szemfenéki szűrőhálózat országos kiépítése és működtetése lenne - közölték, hangsúlyozva: ennek révén a veszélyeztetett cukorbetegeket időben kezdhetnék el kezelni, és ezáltal elkerülhetnék a látásromlás kialakulását.

A kutatócsoport ingyenes szemészeti ellenőrzést, vércukorszintmérést és kérdőíves felmérést végzett a résztvevőkön a lakhelyükön. A szűrés a Lions Clubs International Foundation által nyújtott pályázati támogatásból valósult meg, a kutatást a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, a Vakok Állami Intézete, a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Diabetes Társaság és az Elektronika 77 Kft. segítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.