Vár a Guinness

Rekordot érhetett a magyar iskolások kézmosása

250 iskola összesen 14 ezer diákja vett részt a kézhigiénés világnapon rendhagyó tanóra keretében kézmosásoktatáson.

2016.05.05 14:06ma.hu
MTI/Rosta Tibor

Jó eséllyel Guinness világrekordot döntöttek a magyar iskolások. 250 iskola összesen 14 ezer diákja vett részt a kézhigiénés világnapon rendhagyó tanóra keretében kézmosásoktatáson – mondta a hirado.hu-nak Ferenczi Annamária az ÁNTSZ epidemiológusa.

A jelenlegi csúcstartó a skóciai Glasgow, ahol 36 általános iskolában, 3039 diák vett részt egyszerre a rekord felállításban. Ezt ma délelőtt Magyarországon jó eséllyel megdöntöttük, de hivatalos adatok csak októberben várhatóak – tette hozzá az ÁNTSZ munkatársa.

Az akcióhoz több ezer segítő is csatlakozott. A rendhagyó tanórán elmagyarázták a diákoknak a kézmosáshoz kapcsolódó elméleti kérdéseket és gyakorlati bemutatót is tartottak a gyerekeknek.

Ezért fontos kezet mosni

MTI/Rosta Tibor

A fertőző betegségek egy jelentős része a kézmosás hiánya miatt terjed. Hét emberből átlagosan egy nem mos kezet, miután lehúzza a vécét. Sőt, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem szoktak kezet mosni – ez derül ki egy amerikai kutatásból, ahol nyilvános mellékhelységekben vizsgálták az emberek kézmosási szokásait.

A kutatás eredményei szerint az emberek 95 százaléka nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni: a többség mindössze 6 másodpercet szán erre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.