Szakértő

A HPV nem csak a nőket érinti

Szájüregi és a nemi szervek daganatát okozhatják a férfiaknál is.

2016.04.29 10:21MTI

Bár a humán papillomavírust (HPV) nagyon sokszor a méhnyakrákkal szokták kapcsolatba hozni és ezért azt gondoljuk, ez egy női problémakör, valójában - mivel a vírus szexuális aktussal terjed - a férfiakat is érinti - mondta Szőnyi György szülész-nőgyógyász az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke a műsorban a HPV-elleni küzdelemről szólva azt mondta, hogy a vírus terjedése szexuális aktushoz kötött, vagyis férfiról nőre, nőről férfira terjed általánosságban.

A vírusnak vannak kevésbé súlyos betegséget okozó vírustörzsei, amelyek például a nemi szervi szemölcsöt okozzák, és amelyek ugyanúgy érintik a férfiakat, mint a nőket - mondta. Vannak emellett úgynevezett onkogén, azaz daganatos betegségeket kialakító vírustörzsei is, amelyek például a hímvessző vagy a szeméremtest rákját okozzák, de - mint mondta - szájüregi daganat is betudható a HPV-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.