Magyarország nem veszélyeztetett

Itthon nincs meg a feltétel egy széles körű malária járványhoz

Esetleg akkor bukkanhatnak fel, ha repülőgépen behurcolják az országba.

2016.04.27 19:22ma.hu
freedigitalphotos.net/adam

Téves az a megállapítás, miszerint Magyarországon malária veszélytől kellene tartani. Magyarországon a honi fertőződésre csekély az esély, mivel a malária kórokozóját hordozó szúnyogok nálunk nem élnek. Esetleg akkor bukkanhatnak fel, ha repülőgépen behurcolják az országba.  Ezért a betegség tömeges felbukkanására Magyarországon nem kell számítanunk, a malária megbetegedés járványos megjelenése gyakorlatilag kizárható - tájékoztatta a ma.hu-t az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A malária kórokozója a Plasmodium nemzetségbe tartozó parazita, a cikk tévesen nevezi a malária kórokozóját vírusnak.  A fertőzés forrása a fertőzött ember, mivel emberről-emberre szúnyogcsípés útján terjed. 7 napos, vagy ennél hosszabb lappangási idő után kezdődik az akut lázas betegség. Jellegzetes tünetei a láz, hidegrázás, izomfájdalom és gyengeség, fejfájás, hasi fájdalom, hányás és hasmenés. A lázas és lázmentes időszakok szabályosan, 48-72 óránként ismétlődnek. A betegség általában súlyosabb lefolyású kisgyerekeknél, terhes nőknél, immunhiányos állapotban és időseknél.

A malária Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, valamint Oroszország és Törökország egyes területein folyamatosan fellelhető. Az európai államok túlnyomó részében a malária nincs jelen, és jellemzően behurcolt fertőzés által valamint egyes európai országokban ún. reptéri esetként fordul elő. Emellett az egészségügyi ellátás mai általános normái szerint csekély az esélye annak, hogy egy maláriás beteg diagnosztizálás és kezelés nélkül maradjon. Jelenlegi ismereteink szerint csak nagyfokú klímaváltozás mellett kell számolni a malária esetleges észak felé terjedésétől.

Az ÁNTSZ ezért felhívja az utazóknak a figyelmét, amennyiben az érintett területről hazaérkezés után lázas betegséget észlelnek, forduljanak háziorvosukhoz, és mindenképpen tegyenek említést arra, hogy malária által fertőzött országban jártak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.