Ha nincs bőr a képén

Itt a hiperszuper elektronikus bőr

Japán kutatók egy lépéssel közelebb kerültek az elektronikus bőr elkészítéséhez rugalmas elektronika felhasználásával.

2016.04.20 18:00ma.hu
Screenshot

Az e-bőr második hámrétegként viselhető és képes lehet különböző orvosbiológiai és más alkalmazások futtatására. Ha a fejlesztések sikeresnek bizonyulnak, idővel az emberek ugyanúgy viselik majd ezeket az eszközöket mintha csak egy újabb ruhadarabot vennének fel.

Segítségükkel a sportolók folyamatosan ellenőrizhetik szívritmusukat, vércukorszintjüket, az orvosok információkat kapnak betegeikről anélkül, hogy gépeket kellene rájuk kötni, az mérnököknek pedig nem kell számítógépen ellenőrizniük a folyamatban lévő fenntartási folyamatokat, elég csak a saját bőrükre pillantaniuk.

Legalábbis egy ilyen jövővel kecsegtetnek ezek az ultra vékony, rugalmas és kényelmesen viselhető eszközök, mondta Takao Someya, a University of Tokyo's Graduate School of Engineering kutatócsapatának vezetője.

Ma már egyáltalán nem újdonság a viselhető elektronika, elég az okos órákra vagy a Google Glass-ra gondolni, de ezek az eszközök még mindig közelebb vannak, mondjuk egy ideiglenesen hordott vérnyomás ellenőrzőhöz, már ami a kényelmet illeti. A Google okosszemüvege ráadásul komolyan ki van téve a környezeti hatásoknak, magas páratartalom mellett a használata finoman szólva is nehézkes.

A Someya és csapata által végzett kísérletek azonban olyan vékony megoldást kínálnak, amibe kényelmesen belefér akár egy multi funkciós polimer fénykibocsátó dióda PLED képernyő is. A kerámia alapú anyagot polimer védőbevonat óvja az oxigéntől és a párától és nagyjából 3 mikron azaz a méter milliomod része a vastagsága - ami egyébként tízszer vékonyabb mint az emberi bőr.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.