Ellátás

Több mammográfiás szűrővizsgálatot végeznek a Zala Megyei Kórházban

A jövőben 325-re nő a heti mammográfiás szűrővizsgálatok száma és ezzel párhuzamosan emelkedik a szűrések óraszáma is.

2016.04.06 22:30MTI

A Zala Megyei Kórház új, digitális mammográfiás készülékével szerdától hetente több mint ötvennel több szűrővizsgálatot végezhetnek, mint eddig az analóg készülékkel - közölték az intézményben kedden tartott sajtótájékoztatón.

A jövőben 325-re nő a heti mammográfiás szűrővizsgálatok száma és ezzel párhuzamosan emelkedik a szűrések óraszáma is - mondta Halász Gabriella, a kórház főigazgatója. A lehetőségek bővítésével azt szeretnék elérni, hogy Zala megyében is emelkedjen a szűrővizsgálaton résztvevők száma, hiszen ha korai stádiumban észlelik az elváltozásokat, nagyobb esély van a teljes gyógyulásra - tette hozzá.

Paizs Teréz megyei tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők körében a daganatos megbetegedések közül az emlődaganat a leggyakoribb. Évente kétezer nő hal meg emlődaganat következtében, annak ellenére, hogy a mammográfia ingyenes, népegészségügyi szűrővizsgálatként rendelkezésre áll - ismertette

Szólt arról is, hogy az elmúlt évben Zala megyében több mint 20 ezer 45 és 65 év közötti asszony kapott névre szóló meghívást a kormányhivataltól mammográfiás szűrővizsgálatra. (A Zala Megyei Kórház ellátási területén 11-12 ezer nőt invitáltak a vizsgálatra.) A meghívottak mindössze 42-43 százaléka vett részt a szűrésen, pedig legalább 70-80 százalékos arányra lenne szükség - mondta Paizs Teréz. Hozzáfűzte, hogy azokon a településeken, ahol az önkormányzat és a falugondnoki szolgálat megszervezi a buszos szállítást, a részvételi arány 70-80 százalék.

A több mint 200 millió forintba került mammográfiás készülékre pályázati forrásból tett szert a Zala Megyei Kórház, amely energiát is megspórol: a jövőben nem kell előhívni az analóg felvételeket és a digitális készülék üzemeltetése is kevesebb energiát igényel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.