Fejlesztés

Pontosabb, gyorsabb kromoszómaanalizáló a zalaegerszegi kórházban

A vizsgálati eredményekkel olyan betegségeket tudnak diagnosztizálni, amelyek hátterében kromoszómahiba áll.

2016.03.29 18:25MTI

Mikroszkóppal és kromoszómaanalizáló szoftverrel bővült a Zala Megyei Kórház eszközállománya, a zalaegerszegi önkormányzat hozzájárulásával vásárolt eszközöket kedden sajtótájékoztatón mutatták be a genetikai osztályon.

A zalaegerszegi genetikai labor a regionális feladatok mellett elvégzi a Pécsről és környékéről kért kromoszómavizsgálatokat is. Az új műszerekkel - a három kamerával és három kromoszómaértékelő programmal - lényegesen rövidebb a vizsgálati idő és pontosabb eredményeket tudnak elérni - mondta el Tihanyi Marianna osztályvezető főorvos.

Közölte: Zalaegerszegen évente ezer kromoszómavizsgálatokat végeznek, ezek egyharmadát magzatvízből vett mintából. A vizsgálati eredményekkel olyan betegségeket tudnak diagnosztizálni, amelyek hátterében kromoszómahiba áll: ez lehet számbeli eltérés, amikor több vagy kevesebb kromoszóma van a sejtekben, de lehet szerkezeti eltérés is.

Tihanyi Marianna beszélt arról is, hogy a kromoszómahibák jellegzetes klinikai tüneteket okozhatnak: ez lehet értelmi fogyatékosság, fejlődésbeli elmaradás, szív-, agy- vagy akár veseproblémák is előfordulhatnak. Ha a magzati életben időben tudják diagnosztizálni a betegséget, akkor a várandós nő a párjával dönthet úgy, hogy, ne szülessen meg a beteg gyermek - ismertette.

Hozzáfűzte: a genetikai eltérések szerencsére ritkák, ugyanakkor nagyon fontos, hogy pontosan tudják, mi áll problémák hátterében. A meddőség hátterében is állhat - számbeli vagy szerkezetbeli - kromoszómahiba: ilyen esetekben a pontos diagnosztika segít abban, hogy "milyen irányban induljanak a kezeléssel" - magyarázta a főorvos.

Halász Gabriella, a kórház főigazgatója kiemelte, az orvostudomány hihetetlen gyorsan fejlődik a technológiában, "nincs az a költségvetés sehol a világon", hogy ezt követni lehessen. Közölte, rendkívül fontos üzenete van annak, ha a helyi közösség segíti a kórház működését, hiszen minden apró lépés hozzájárul ahhoz, hogy a legmodernebb technikával gyógyíthassák a betegeket.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), a város polgármestere hangsúlyozta: Zalaegerszeg - bár nem fenntartója a megyei kórháznak - kötelességének és feladatának tartja, hogy a városban működő intézményt támogassa. Az önkormányzat pályázati önrésszel, jótékonysági rendezvények bevételeivel segítette - és a jövőben is támogatja - az intézmény működését.

A kórház 13 millió forintos eszközbeszerzését a zalaegerszegi AquaCity Vízicsúszda- és Élményparkban tavaly tartott jótékonysági napon befolyt összegből és önkormányzati forrásból finanszírozták, további 10 millió forinttal pedig a Hevesi Sándor Színház előcsarnokának felújítását támogatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.