Csak az ünnepek miatt ne vegyünk élő állatot!

Dráma húsvét után - több ezer házi kedvencet hagynak sorsára

Rengeteg szülő gyengül el húsvét környékén, és esik abba a hibába, hogy meggondolatlanul vesz kis nyuszit vagy csibét a gyerekének. Azt azonban még mindig sokan nem veszik figyelembe, hogy a nyulakról akár 6-10 évig is napi szinten gondoskodni kell majd.

2016.03.24 16:08ma.hu/MTI
freedigitalphotos.net/jannoon028

A kilencvenes évek elejéig különösen nagy divat volt, hogy nyuszit, napos csibét vettek a szülők a gyereknek, és bár enyhült ez a tendencia, de sajnos még mindig sokan vesznek élő meglepetést húsvétra – mondta Hanga Zoltán, aki hozzátette, hogy a Fővárosi Állat-és Növénykert az elsők között hívta föl a figyelmet arra, hogy nem szabad felelőtlenül állatot vásárolni.

Éppen ezért 2007 óta nem fogadnak be húsvét után nyuszikat. De 2007 előtt is inkább csak akkor adhatták le az állatokat, ha kiderült, hogy allergiás rá valaki a családban vagy ajándékba kapták, és a nem várt meglepetésről nem tudnak megfelelően gondoskodni.

A jubileumi emlékévtől függetlenül is számos programot kínál az Állatkert az idei szezonban. Húsvétkor az Állatkertben nyuszisimogató várja a nagyközönséget, amelyet idén a Japánkert mellett találhatnak meg.

Az a felelőtlen magatartás azonban megfigyelhető volt, hogy sokan eleve arra alapozva vették meg a húsvéti nyulat, hogy az ünnepek után majd beadják az állatkertbe. A Fővárosi Állat-és Növénykert azonban nem szerette volna, ha elfogadottá válik, hogy a megunt állatokat sorsukra lehet hagyni, ezért most már egy évtizede nem fogadják be a nyulakat – magyarázta Hanga Zoltán.

Bosnyák Edit, a Budaörsi Állatmenhely munkatársa a hirado.hu-nak elmondta, hogy a legrosszabb esetben átveszik a sorsukra hagyott nyuszikat, de alapvetően nem nyúlmentésre vannak berendezkedve, inkább csak a kényszer miatt próbálnak segíteni a bajba jutott kis állatokon. Tapasztalata szerint sajnos még mindig nagyon sokan vásárolnak felelőtlenül élő állatot húsvétra a gyereküknek.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület is kéri, hogy csak az ünnepek miatt senki ne vegyen élő állatot, de végszükségben a szegedi központjukban húsvét után egy hónapig le lehet adni a megunt nyuszikat.

Pedig a jó gazda gondosságával kell foglalkozni a családban élő állattal - magyarázta Hanga Zoltán, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy kellő felelősséggel tudunk-e törődni vele. Aki nem gondoskodik az állat biológiai igényeiről az törvénybe ütköző cselekedetet követ el.

A nyúl 10-12 évig is élhet. Bár a fogságban tartott példányok átlagos életkora rövidebb, nagyjából 6-8 év, az is hosszú idő lehet, ha valaki nincsen felkészülve arra, hogy naponta etesse az állatot, tisztán tartsa a környezetét, és ha kell, állatorvoshoz vigye.

Tehát hosszú távra kell tervezni, és számolni azzal, hogy több szempontból is megváltoztatja egy ilyen kis élőlény a család életét.

Ha megfontoltan az állattartás mellett dönt egy család, akkor pedig kellő körültekintéssel kell kiválasztani, hogy honnan és milyen állatot vesznek magukhoz.

Nem szabad a nagyon kicsi nyulat megvenni, mert bármilyen aranyos is a pár hetes nyuszi, a korai elválasztás az állat elpusztulását okozhatja. 20-28 napos kortól lehet elválasztani őket, ezért csak olyan példányt érdemes megvenni, amelyik már eszik szilárd táplálékot.

Tanácsosabb a régebb óta működő állatkereskedéseket megkeresni, vagy egy tenyésztőt, mert sajnos az aluljárókban vagy csomagtartókból árult kis állatokról semmit se lehet tudni, ezért előfordulhat, hogy túl kicsi vagy beteg példányt visz haza valaki a gyerekének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.