A Föld órája

Világszerte kialszanak a fények

Szombaton a világ számos pontján kapcsolják le sok középület és város díszkivilágítását a Föld órája globális környezetvédelmi akció keretében. A magyarországi programok központi helyszíne idén a budapesti Müpa lesz.

2016.03.19 15:09MTI

A Sydneyből indult Föld órája akciót tizedik alkalommal szervezik meg. Tavaly 172 ország 7000-nél is több települése csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek következtében mintegy 10 ezer épület sötétült el egy órára.

A Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által is támogatott globális program keretében helyi idő szerint 20.30 és 21.30 között borulnak sötétségbe olyan középületek, mint például a sydneyi operaház, a párizsi Eiffel-torony vagy a New York-i Empire State Building.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete március 19-én, szombaton délután jótékonysági filmvetítéssel kezdi a programokat a Lurdy Moziba, ahol a Norm, az északi című animációs filmet vetítik.

A Müpában rendezett tudományos börzén bemutatkozik számos magyar fenntartható fejlesztés, valamint itt zárul egy díjátadó keretében a WWF Zöld Generáció programja is, amelyben 14-16 éves fiatalok egy éven át dolgoztak a biodiverzitás megőrzését és az intelligens városok működését érintő problémákon.

A Climate KIC Klímainnovációs közössége A Víz útja címmel szervez interaktív műhelyfoglalkozást az előadóteremben, és megjelenik a helyszínen a WWF öt országot érintő, a Duna-menti vizes élőhelyek élővilágát bemutató Élő Duna Turné elnevezésű interaktív társasjátéka is.

A Föld órája központi eseményére látogatók megtekinthetik az országos természetfotó-pályázat magyar nemzeti parkokat ábrázoló legszebb fotóit, a LUMÚ-teraszon pedig a FŐKERT Nonprofit Zrt. rakja ki több száz árvácskából a Föld órája 60+ logóját. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad koncertet Kocsis Zoltán vezényletével és Ingrid Fliter zongoraművész közreműködésével.

Budapest díszkivilágítását 20.30-kor kapcsolják le, ekkor a koncert szólistája meglepetés ráadás számát sötétben, zongoravilágítással fog játszani.

Vasárnap a Müpa Cifra Palota családi programsorozata is az éghajlatváltozással foglalkozik majd.

A Föld órája kezdeményezéshez idén Magyarországról Alsóörs, Bejcgyertyános, Bonyhád, Borsodnádasd, Gyöngyös, Győr, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kompolt, Magyarkanizsa, Mohács, Nagykovácsi, Nógrádsipek, Öskü, Sándorfalva, Siklós, Szentgotthárd, Újkígyós, Vértesboglár, Vértesszőlős jelezte csatlakozását.

A világ legnagyobb környezetvédelmi akciójához kapcsolódva világszert számos program kapcsolódik, Kazahsztánban és Ugandában például több mint 17 millió fát ültettek el, Nepálban és más fejlődő országokban pedig környezetbarát technológiák alkalmazására tértek át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.