Veszély

Meddőségért felelős kórokozót is terjeszthet a kullancs

Gyakran halljuk, hogy a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás kialakulásáért felelős kórokozókat hordoznak ezek a rovarok , de azt kevesen tudják, hogy még mintegy hét egyéb, emberre veszélyes betegség kialakulásáért is felelősek.

2016.03.19 14:57ma.hu

A kullancsok közel 300 féle betegséget okozhatnak, de ezek közül a legtöbb veszélytelen az emberre. Gyakran halljuk, hogy a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás kialakulásáért felelős kórokozókat hordoznak ezek a rovarok , de azt kevesen tudják, hogy még mintegy hét egyéb, emberre veszélyes betegség kialakulásáért is felelősek. Többek között a meddőséget is okozó Chlamydiát és más, nehezen diagnosztizálható belgyógyászati betegséget is okozhat a kullancs - írja a Hirado.hu.

Akár tünetmentes is lehet a fertőzés

Sajnos a csípések során többféle kórokozó juthat a véráramba, így nemcsak egy-két szerv károsodhat. A Lyme-kórt okozó borreliákkal együtt bekerülhet a szervezetbe más kórokozó is, ezek közé tartozik például a Chlamydia vagy az Epstein-Bar vírus - magyarázta Balaicza Erika, belgyógyász. A Chlamydia fertőzés a méhszáj gyulladását okozhatja, de ha a kismedencébe is átterjed, akkor a petevezető elzáródását is előidézheti, aminek gyakori következmény a meddőség, a méhen kívüli terhessé.

A Chlamydia fertőzés nagyon sok esetben tünetmentes vagy alig okoz panaszt, viszont gyorsan és gyakran vezet a nemzőképesség csökkenéséhez, valamint az egyik szövődménye lehet az ízületi és kötőhártya-gyulladás.

Előfordul, hogy a krónikus Lyme-kór alaposabb kivizsgálásakor derül csak ki, hogy más kórokozó is bekerült a szervezetbe - mondta a híradó.hu-nak a szakember. Gyakori az is, hogy nem a Borrelia a tünetekért felelős fő kórokozó, ez csak hozzájárul az ember ellenállóképességének a gyengítéséhez, ezáltal elhúzódóbbá, szövődményesebbé téve a páciens alapbetegségét.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint 2015-ben 1422 Lyme-kóros esetet regisztráltak hazánkban. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó encephalitis esetszám 100 volt, ebből 24 bizonyult kullancsencephalitisnek.

Változatos tünetek, hosszú lappangási idő

A diagnózis felállítását tehát megnehezítheti, hogy a tünetek szerteágazóak lehetnek, és néha a lappangási idő is hosszú. A jól ismert, aggodalomra okot adó szimptómákon kívül, mint amilyen a kokárdajel vagy vándorló bőrpír kialakulása a csípés körül, érdemes az olyan panaszok hátterében is esetleg kullancscsípésre gyanakodni, mint a fáradékonyság, a hajhullás, a nehezen múló légúti betegség, az érzészavar, a szédülés, a nyirokcsomók duzzanata vagy a hasi panaszok.

Az sem ritka, hogy a megfázáshoz hasonló tünetek különböző intenzitással jelentkeznek, úgynevezett subokban (rohamokban, hullámokban). Némely kullancs által terjesztett kórokozó 1-6 héten belül kiválthat ilyen tüneteket, míg más hónapokig, akár évekig lappanghat.

A kullancsok képesek akár a mosást is túlélni

A kullancsok közül hazánkban a leggyakoribb faj, az Ixodes ricinus. Ezeknek nőstény példányai terjeszthetnek emberre veszélyes vírust, baktériumokat és egysejtűeket is – mondta dr. Farkas Róbert állatorvos. A vérrel teleszívott nőstény kullancs akár az 1-1,5 cm-es nagyságot is elérheti.

Rendkívül ellenállóak, képesek akár a mosást is túlélni, hónapokig életben maradhatnak víz és táplálék nélkül. A nőstények akár egy hétig is észrevétlenül a bőrbe fúródva maradhatnak és vért szívhatnak, mivel a nyálukban lévő gyulladásgátló és fájdalomcsillapító anyagok miatt az ember és az állat nem érez fájdalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.