81 éves férfi gerincvelőjében mutatták ki

A felnőtt agyat is károsíthatja a zikavírus

Francia kutatók figyelmeztetései szerint felnőttnél is okozhat súlyos agykárosodást a magzati agykárosodással összefüggésbe hozott zikavírus.

2016.03.11 11:57MTI

A szakemberek egy 81 éves férfi esetét ismertették a The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban. A férfit januárban vettek fel egy Párizs környéki kórházba röviddel az után, hogy visszatért egy hónapos csendes-óceáni hajóútjáról. A heveny lázas, részlegesen bénult, félkómás állapotban lévő férfinél meningoencephalitist diagnosztizáltak, vagyis az agyhártyák betegsége átterjedt az agyállományra is. Az orvosok a férfi gerincvelőjében mutatták ki a zikavírust.

"Tudomásunk szerint ez az első ilyen bemutatott eset" - hangsúlyozta Guillaume Carteaux, a tanulmány társszerzője, a beteget kezelő orvos az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A zikavírus jelenléte nem bizonyítja, hogy ez a vírus okozta a betegséget, de mint Carteaux közölte, más fertőző - virális és bakteriális - okokat kizártak ebben az esetben.

Azóta javult az állapota a betegnek, aki az Új-Kaledóniát, Vanuatut, a Salamon-szigeteket és Új-Zélandot érintő a hajóút során jó egészségnek örvendett. "Az orvosoknak tudniuk kell, hogy a zikavírus kapcsolatba hozható a meningoencephalitisszal" - írta a francai tudóscsoport.

Egy másik francia orvoscsoport a Latin-Amerikában és a karibi térségben járványszerűen fellépő zikavírust a gerincvelőgyulladással (mielitisz) hozta összefüggésbe. Egy Guadeloupe karibi szigeten élő 15 éves lánynál mutatták ki zikavírust a vérben, vizeletben és a gerincvelő-folyadékban.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a gyanú szerint kisfejűséget (mikrokefáliát) okozhat magzatoknál, valamint előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Brazíliát sújtja leginkább a zikaláz, 1,5 millió fertőzöttet tartanak számon, és a vizsgált több ezer csecsemő esetében 745-nél igazolódott a kisfejűség. Százötvenhét baba meghalt a betegség következtében a brazil egészségügyi tárca csütörtökön közzétett adatai szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 41 országból jelentettek tavaly óta zikalázas eseteket és kilencből a Guillan-Barré-szindróma növekedését. A mikrokefáliás és más csecsemőkárosodásos esetek számának növekedéséről eddig csak Brazíliából és Francia Polinéziából érkeztek jelentések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.