Nadine

Emberszerű robot vigyázhat a demenciás betegekre

Nadine szoftvere lehetővé teszi, hogy többféle érzelmet fejezzen ki, és felidézze a korábbi beszélgetéseket.

2016.03.08 09:26ma.hu
Nadia Thalmann (balra) és Nadine, a róla mintázott humanoid robot kérdésekre válaszol egy Reuters-interjú során Szingapúrban, 2016. március 1-jén. (Fotó: Reuters/Edgar Su)

Az újonnan kifejlesztett és bemutatott Nadine barna hajával, puha bőrével és kifejező arcával az emberszerű robotok új típusát képviseli, amely fejlesztői reményei szerint egy nap személyi asszisztensként vagy idősgondozóként is dolgozhat - írja a Reutersre hivatkozva a Hirado.hu.

Az 1,7 méter magas Nadine fejlesztője, Nadia Thalmann vonásait viseli. A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem vendégprofesszora és igazgatója három évtizeden keresztül végzett kutatásokat a virtuális emberek terén.

Fotó: Reuters/Edgar Su

Nadine szoftvere lehetővé teszi, hogy többféle érzelmet fejezzen ki, és felidézze a korábbi beszélgetéseket. Az android egyelőre kereskedelmileg nem elérhető, de Thalmann jóslata szerint a robotok egy nap megfelelő segítői lehetnek a demenciával küszködőknek.

Szavai szerint, ha ezeket az embereket magukra hagyják, nagyon gyorsan leépülnek, mindig szükségük van az interakcióra. Hozzátette, Nadine beszélgetőtárs lehet, történeteket mesélhet, és még játszani is tud.

Thalmann és csapata olyan emocionális robotokon is dolgozik, amelyek gyerekek játszótársaivá lehetnek. A projekt még a korai fejlesztési fázisban van, egyelőre prototípus sem létezik.

A robot gyerek a tervek szerint képes lesz kérdésekre válaszolni, érzelmeket kifejezni és felismerni az embereket. A szociális társ szerepe mellett felügyeli is az egyedül maradt gyermekeket, értesíti a szülőket vagy a dadát, ha valami probléma merül fel.

Thalmann elmondta, a robot gyereket úgy szeretnék beprogramozni, hogy több nyelven beszélhessen, ezáltal oktatóként is segítheti az apróságokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.