MTA

Mit ér ezer Facebook-ismerős, ha bajba kerülsz?

Kinek ciki SMS-t írni? Tényleg kevesebb barátja van a szüleidnek? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a választ diákoknak tartott előadásában Pléh Csaba akadémikus, aki a társas kapcsolatok pszichológiáját vizsgálja.

2016.03.04 13:13ma.hu

A közeljövő mobilja és a Facebook-nemzedék címmel tartottak előadást a Magyar Tudományos Akadémián.

Egymással kommunikáló autók, intelligens városok, okoslakások és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonok – ezt hozhatja el a mobilhálózatok ötödik generációja. Charaf Hassan informatikus rengeteg eszközzel és alkalmazással érkezett, hogy bepillantást adjon a nem is olyan távoli jövőbe.

Az internet és a mobiltelefon minden korábbinál könnyebbé tette a kapcsolattartást ismerőseinkkel, ugyanakkor a digitális technológia vélt vagy valós elidegenítő hatásairól is mind gyakrabban esik szó. Pléh Csaba akadémikus, a Közép-európai Egyetem pszichológusa előadásában kapcsolataink emberi jellemzőiről beszélt, amelyeket a technológiai fejlődés sem tudott lényegében megváltoztatni.

Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutató informatikusa előadásában izgalmas áttekintést adott a mobilhálózatok fejlődéséről egészen a közeljövőben megjelenő 5G technológiáig. Az érdeklődő diákok megtudhatták, milyen sokoldalú természettudományos műveltségre van szüksége egy programfejlesztőnek, és arról is hallhattak, mi a titka a sikeres mobilalkalmazásoknak. Charaf Hassan több, helyben kipróbálható eszközt is hozott, amelyek némi ízelítőt adtak a közeljövő technikai lehetőségeiből.

Az előadásokon készült videófelvétel itt tekinthető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.