Gereknevelés

Szakértő: a gyerekek mintegy öt százalékának korai fejlesztésre van szüksége

A legveszélyeztetettebb csoport a koraszülötteké, valamint a kis súllyal született gyermekeké.

2016.02.10 10:19MTI

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója azt mondta, hogy nemzetközi adatok szerint az élve született gyerekek 4,5-5 százalékának korai fejlesztésre van szüksége.

Mosányi Emőke erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy most tartják a korai fejlesztés hetét.

A szakértő kiemelte, hogy a fejlesztés akár már az újszülött néhány napos korában elkezdődhet, ugyanakkor elképzelhető, hogy annak szükségességére csupán egy-két éves korban, a mozgás- vagy a beszédfejlődés során derül fény.

A legveszélyeztetettebb csoport a koraszülötteké, valamint a kis súllyal született gyermekeké - tette hozzá.

Mosányi Emőke hangsúlyozta, hogy a megfelelő szakemberek jelzik, ha szükségét látják a korai fejlesztésnek, a védőnők például biztosan tudnak tanácsot adni és segítséget nyújtani.

Bíró Rita, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. kerületi tanintézményének vezetője elmondta, hogy a korai fejlesztés komplex folyamat, amelynek során a gyermek kommunikációját, viselkedését javítják, hogy be tudjon illeszkedni a társadalomba.

Sokszor a családdal együtt dolgoznak ezen - fűzte hozzá.

A korai fejlesztés hetében sok helyen lehet tanácsot kérni, valamint programokon részt venni, például foglalkozásokat látogatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.