Zika

Látáskárosodottak a kóros kisfejűséggel született gyermekek

Brazil orvosok szerint a zikavírussal összefüggésbe hozható kóros kisfejűséggel és agykárosodással született brazil gyerekek súlyos látás- és esetleg halláskárosodásban szenvednek.

2016.01.29 12:14MTI

Az északkelet-brazíliai Recife egyik rehabilitációs központjában megvizsgált 135 csecsemő felének korlátozott a látása a látóidegek és a retina torzulása miatt, emellett sokan kancsalként születtek - mondta Camila Ventura szemészorvos. "Látásromlásuk egész életükre kihat. 40-50 százalékuk súlyos látáskárosodásban szenved" - tette hozzá.

A megvizsgált gyerekek részét képezik annak a mintegy 3700 tavaly feljegyezett mikrokefáliás (kóros kisfejűség) esetnek Brazíliában, amelyet összefüggésbe hoznak az egyiptomi csipőszúnyog terjesztette zikavírus terjedésével Latin-Amerika országaiban.

A ritka betegség előfordulása ugrásszerűen megnőtt, ám a szakemberek még nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy a zikavírus számlájára írható. A kóros kisfejűség végigkíséri a gyermek fejlődését, komoly tanulási nehézségeket, motorikus funkcióik károsodását okozza.

freedigitalphotos/stockimages

A recifei központ orvosai megvizsgálják a gyermekek látását és hallását, hogy megállapítsák az esetleges károsodás mértékét, mielőtt megkezdik agystimulációs terápiájukat. Ventura elmondta, a babáknak szükségük van a terápiára látóképességük serkentésére életük első három-hat hónapjában, különben látásuk soha nem fog javulni.

Ventura és csoportja a The Lancet brit orvosi hetilapban hívta fel az orvosok figyelmét a kóros kisfejűségben szenvedő brazil csecsemők körében tapasztalt látáskárosodásra.

Az Egészségügyi Szervezet (WHO) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a zikavírus robbanásszerűen terjed az amerikai kontinensen, és legalább négymillió embert fertőzhet meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.