ECDC

Influenza: nyolc európai országban van kiterjedt járvány

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint nyolc országban van már kiterjedt influenzajárvány.

2016.01.23 17:39MTI

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat elmondta: Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint alacsony az influenza aktivitása. Az év második hetében 8 450 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Ugyanakkor az ECDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében azt állapította meg, hogy fokozódik az influenza aktivitása Európában. Az ECDC-nek nyolc ország - Norvégia, Svédország, Finnország, Írország, Hollandia, Portugália, Görögország, valamint a szomszédos Szlovénia - számolt be földrajzilag kiterjedt influenza járványról.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáiból döntően az Influenza A(H1N1) vírust mutatták ki. Ez a típus inkább a fiatalabbakra, egyébként egészséges felnőttekre veszélyesebb. A szintén megfigyelt A(H3N2) altípusú influenzavírus jellemzően az időseknél okoz súlyos szövődményeket - írta az ÁNTSZ.

A WHO jelentése kiemeli, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 2015/16-os szezonra kifejlesztett influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek antigénszerkezete hasonló a kontinensen eddig kimutatott influenza vírusokhoz. Ennek nyomán az influenza elleni védőoltás hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos, vagy akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen - emelte ki közleményében az ÁNTSZ, amely szerint a védőoltást még mindig érdemes beadatni.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.