Mindössze 24 mm hosszú

Orvosi bravúr: beültették a világ legkisebb szívritmus-szabályozóját

A készülék 24 milliméter hosszú, átmérője 6 milliméter, súlya egy gramm, 90 százalékkal kisebb, mint a hagyományosan használt pacemakerek.

2016.01.22 11:59MTI
freedigitalphotos.net/dream designs

A világ legkisebb szívritmus-szabályozóját ültették be lengyel orvosok a poznani egyetemi kórház kardiológiai klinikáján.

A készülék 24 milliméter hosszú, átmérője 6 milliméter, súlya egy gramm, 90 százalékkal kisebb, mint a hagyományosan használt pacemakerek - mondta Przemyslaw Mitkowski, a Poznani Egyetem Urunk Színeváltozása Kórháza kardiológiai klinikájának orvosa.

"A méretén kívül alapvetően abban különleges az új készülék, hogy nincs benne elektróda, ami az elektroterápia állandó gyenge pontja. Naponta százezerszer hajlik meg a páciens élete végéig, ez pedig mindig kockázatokat hordoz: eltörhet, a szigetelés megsérülhet vagy fertőzés alakulhat ki" - magyarázta az orvos.

Az új eszköz lényegesen drágább, mint a hagyományos egykamrás szívritmus-szabályozó, vannak azonban olyan esetek, amikor elengedhetetlen. "Olyan páciensek szervezetébe ültetjük be, akik nem tudnak hagyományos pacemakert használni" - tette hozzá Mitkowski.

A szívritmus-szabályozót egy 70 éves lengyel betegbe ültették be helyi érzéstelenítés mellett csütörtökön.

Pénteken az eszközt az orvosok egy 80 éves nő szervezetébe tervezik beültetni, akinek a gyógyítására ez az egyetlen lehetőség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.