H1N1

Hat halálos áldozata van a sertésinfluenzának Oroszországban

A haláleseteknél minden esetben szerepet játszott a kései kórházi kezelés, illetve az azt megelőző megfelelő kezelés hiánya, valamint a szövődmények is

2016.01.20 20:49MTI

A dél-oroszországi rosztovi területen 185-en betegedtek meg a H1N1 vírussal terjedő sertésinfluenzától, hatan közülük meghaltak - közölte a helyi egészségügyi minisztérium képviselője szerdán.

A haláleseteknél minden esetben szerepet játszott a kései kórházi kezelés, illetve az azt megelőző megfelelő kezelés hiánya, valamint a szövődmények is - mondta az illetékes. A halottak között legalább egy gyermek is volt. A kislány halála egyes sajtóértesülések szerint a nem megfelelő időben nyújtott egészségügyi ellátásra vezethető vissza. A helyi nyomozó hatóságok gondatlan emberölés miatt indítottak eljárást.

A Rosztovi területen 852 embert regisztráltak a sertésinfluenza szövődményeként fellépett tüdőgyulladással. Közülük 720-an kapnak kórházi kezelést, 35-en intenzív osztályon fekszenek. Jelenleg összesen 94 gyermeket kezelnek kórházban tüdőgyulladással. A térség környező államaiban, így Örményországban, Törökországban és Iránban is megjelent a sertésinfluenza.

A sertésinfluenzának nevezett kór 2009-ben okozott globális járványt, miután 2009 áprilisától Észak-Amerikából kiindulva rohamosan elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2010 júniusában világméretűvé minősített járvány 2011 augusztusában ért véget. A szervezet akkori, nem végleges összesítése szerint a világ 214 országában 18 és fél ezer ember halála volt köthető a H1N1-es kórokozóhoz. Azóta azonban nem volt súlyosabb H1N1-járvány, bár a vírus időről időre megjelenik a világ különböző részein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.