Egy kor, ami minden nőt érint

A menopauza látható és láthatatlan jelei, tünetei

A változókorba lépő nők keveset tudnak arról, hogy a menopauzaként emlegetett folyamat valójában több, konkrét tünetegyüttessel körülhatárolható időszakból áll. De vajon mire kell és érdemes figyelni ezekben az időszakokban?

2008.10.27 13:21ma.hu

Menopauza, azaz változókor. A szó - eredeti jelentésével ellentétben - nem a havi vérzések szünetét jelenti, hanem a termékeny ciklus teljes megszűnését, amely a nők életében általában a negyvenes éveikben kezdődik és az ötvenes éveik végéig megy végbe. A női szervezetben a - petefészkek ciklusos működését jelző - havi vérzések végleges megszűnését hormonális változások okozzák. A petefészkek egyre kevesebb, a peteérés havi ciklusát szabályozó ösztrogén és progeszteron hormont termelnek, majd lassan leállnak.

De mi is történik a szervezetben a menopauzakülönböző szakaszaiban, milyen tünetekre számíthat egy változókorba lépő vagy már abban lévő nő? A menopauza időszakát tágabb értelemben három, egymástól jól elhatárolható szakaszra oszthatjuk: A változókor első szakaszát premenopauzaként emlegetjük, amelynek első figyelmeztető jelei általában 40-45 éves kortól jelentkeznek, amikor is az addig rendszeres menstruációs ciklus kiszámíthatatlanná, változékonnyá válik.

Előfordulhat tartós vérzéskimaradás, melyet később erős és tartós vérzések követnek. Csökken a fizikai és szellemi teljesítőképesség, csökken az ellenállóképesség, vashiány, vérszegénység, és a fertőző betegségekre való fokozott érzékenység alakulhat ki. Ebben az időszakban mindenképpen érdemes rendszeres orvosi ellenőrzéseken részt venni, hiszen így idejében megelőzhetők a későbbi betegségek, és orvosunk jó tanácsokkal láthat el minket ezen időszak kellemetlenségeinek átvészelésére.

Perimenopauzáról az utolsó havivérzést két évvel megelőző és két évvel követő időszakban beszélünk, amikor értünetek jelenhetnek meg, mint például a hőhullámok és az izzadás, illetve mentális problémák is felléphetnek. Ebben az időszakban a progeszterontermelés már minimális és az ösztrogén elválasztás is fokozatosan csökken. Utóbbi hormon csökkenése miatt a méhnyálkahártya sorvadásnak indul, ennek következtében a vérzési zavarok mérséklődnek. Sajnos az ösztrogén hiányában további nemkívánatos folyamatok indulhatnak el a szervezetben, így például érelmeszesedés, csontritkulás kialakulására, a bőr elvékonyodása miatt pedig fokozottabb ráncosodásra lehet számítani.

Ebben az időszakban a nők leggyakrabban – az esetek 80 százalékában – hőhullámokról számolnak be, de már megjelennek a mentális problémák is, hiszen nagyon sokan szenvednek kimerültségtől, szorongástól, vagy depressziótól, mindemellett pedig az éjszakai izzadás, az erős szívdobogás és fejfájás is felléphet.

Posztmenopauza alatt az ösztrogén és a progeszteron-termelés minimális, és rendszerint az utolsó vérzés után három-négy évvel kezdődik ezen szakasz. Ekkor a petefészkek már egyáltalán nem termelnek sem ösztrogéneket, sem progeszteront. Az ösztrogén teljes hiányában többek között az érelmeszesedés hatására bekövetkező koszorúér-betegségek, agyér-katasztrófák, a csontritkulás és a késői cukorbetegség kialakulása a legjellemzőbb.

A menopauza idején a hormonális változások hatására fokozottabban jelentkezik az LDL (ártó)- koleszterinszint növekedése, ami tovább növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét. Éppen ezért a menopauzában járó nőknél sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a folyamatos ellenőrzésekre, szűrésekre. Nyugodtan kérjük orvosunk tanácsát a szükséges vizsgálatok elvégzésével kapcsolatban. Ma már igazolt tény, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága nők esetében a menopauza előtti években lényegesen alacsonyabb, mint az azonos életkorú férfiaknál, menopauza után viszont megfordul ez az arány.

A folyamatos orvosi ellenőrzés, a koleszterinszint szűréseken való részvétel, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás együttesen járulhat hozzá a menopauzában megjelenő szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.