Egészségügy

Digitális mammográfokat adtak át a váci kórházban

A mellrák népbetegség, és a statisztikai adatok szerint szűréssel 30-45 százalékkal lehet csökkenteni a halálozási arányt, ehhez viszont jó gépek kellenek.

2016.01.12 11:41MTI
Forrás: Youtube (a kép csak illusztráció)

Két digitális mammográfkészüléket adtak át a váci Jávorszky Ödön Kórházban kedden.

Az eseményen Harrach Péter KDNP-s országgyűlési képviselő kiemelte: az elmúlt időben sok kórházi fejlesztés történt; Vácon már 2013-ban is voltak komoly változtatások, most pedig egy csaknem félmilliárd forintos pályázati forrásból véghezvitt fejlesztést adnak át. Ez örömünnep Vác és környéke lakosainak, és elsősorban azoknak, akiknek súlyos betegségét már az első fázisban felismerhetik - mutatott rá.

Hozzáfűzte: a városban és annak körzetében élők magas színvonalú, európai szintű ellátásban részesülhetnek itt.

Harrach Péter hangsúlyozta: az egészségügyben idén a fekvőbeteg-ellátáson túl az alapellátás fejlesztése az egyik legfontosabb feladat, az eddigi intézkedések finomítása várható idén, erre lehet készülni a háziorvosi rendszerben.

Az egészségügy legnagyobb gondja a bérhelyzet, ennek megoldása sürgető, kis lépések már történtek eddig és történnek ebben az évben is - közölte a kereszténydemokraták frakcióvezetője. Mint mondta, a pályakezdő szakorvosok bérkiegészítése jelentős mértékben csökkentheti a külföldi munkavállalást, amelyet megszüntetni sosem lehet, hiszen ez Európában általános jelenség, de a mértékét Magyarországon mindenképpen csökkenteni kell.

A politikus ugyancsak a bérhelyzettel kapcsolatban kifejtette: a szakdolgozók esetében is jelentős változásra van szükség, ennek első lépéseként idén az alapbérhez igazítják a mozgóbért, ami hoz változást.

Sámoly György, a kórház főigazgatója felidézte: tavaly nyáron írta ki kormány azt a pályázatot, amelyen a kórház 458 millió forint uniós forrást kapott, és ebből szerezték be azt a két komoly berendezést is, amely nagy előrelépést jelent a kórháznak. A fejlesztés révén a régi filmeket, vegyszereket felváltja a korszerű technika, analóg helyett digitális készülékeket használnak, amivel az európai mezőny felső kategóriájába tartozik mostantól a kórház - vélekedett.

Forrai Gábor, a kórház mellközpontjának osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy a mellrák népbetegség, és a statisztikai adatok szerint szűréssel 30-45 százalékkal lehet csökkenteni a halálozási arányt, ehhez viszont jó gépek kellenek.

Emlékeztetett: 14 éve alapították a központot a kórházban, azóta több mint 160 ezer beteget vizsgáltak meg, és több százan azért vannak életben ma is, mert idejében megtalálták a daganatot, amikor az még semmilyen panaszt nem okozott. Az új gépekkel még jobb eredményeket érhetnek el - fűzte hozzá.

A főorvos kiemelte: a nőknek el kell jönniük a szűrésre, mert ha nem teszik, akkor nem tudnak nekik segíteni, de a fele nem megy el azoknak, akiket szűrésre hívnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.