12-ből 9 nem jó

Még mindig problémás a szén-monoxid-érzékelők többsége

Kilenc berendezés bizonyult megfelelőnek a fogyasztóvédők által idén bevizsgált 12 szén-monoxid-érzékelő közül.

2015.12.18 15:04Havariapress

A fejlesztési tárca az elmúlt évekhez hasonlóan az idei fűtési szezon kezdete előtt is elrendelte a forgalomban lévő szén-monoxid-érzékelő készülékek őszi vizsgálatát, amit a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az elmúlt hetekben végzett el.

2015 október-novemberében 12 terméket vizsgáltak meg, melyek közül ötöt már korábban is ellenőriztek, s akkor megfelelőnek bizonyultak, míg a másik hetet eddig még nem vizsgáltak. A laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapították, hogy a termékek közül 9 típus felel meg a vonatkozó szabvány előírásainak, míg három készülék nem teljesítette a követelményeket.

A fentiek értelmében a hivatal ellenőrzése arra is kiterjedt, hogy a gyártók gondoskodnak-e folyamatosan a termékük biztonságosságáról, s így a korábban már jónak minősített, de a mostani vizsgálaton elbukott típust törölték a hatóság pozitív listájáról.

Az NFH által eddig összesen vizsgált 50 féle termékből jelenleg 16 termék található a pozitív listán, míg a negatív listán összesen 34 fajta készülék szerepel. Az ellenőrzött szénmonoxid-érzékelőknek tehát még mindig csak a harmada felelt meg a vonatkozó szabvány vizsgált előírásainak. Fontos eredmény viszont, hogy a vállalkozások egyre inkább csak a pozitív listán szereplő termékeket forgalmazzák. Az érzékelők pozitív és negatív listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján (www.nfh.hu) érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.