Ünnepi készülődés

Ne legyen kisállat a karácsonyi ajándék!

Ne ajándékozzon senki karácsonyra senkinek élő állatot, ezt javasolja több hazai állatvédő szervezet. Tapasztalataik szerint ugyanis az ünnepekre kapott élő ajándékok rövid időn belül megunt teherré válhatnak, mert sok megajándékozott nem tud vagy nem is akar megfelelő módon gondoskodni az állatról.

2015.12.17 08:19Havariapress
Orpheus Egyesület

Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan gondolkodnak abban, hogy szeretteik számára élő állatot vásároljanak. A házi kedvencek felelős tartásához azonban megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet és elegendő mennyiségű szabadidő szükséges, ezekkel pedig sok megajándékozott nem rendelkezik, így az állatvédők tapasztalata szerint az ilyen ajándék állatok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak.

Sokan nem is ismerik az ajándékba kapott állat tartási körülményeit, gyakran azt sem tudják az újdonsült állattartók, hogy az állattartáshoz milyen alapvető dolgok kellenek. Éppen ezért gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak, más esetekben pedig a gazdák ilyen-olyan módon próbálnak szabadulni tőlük.

A megunt díszállatok többségét általában ingyenesen vissza lehet ugyan juttatni valamelyik állatkereskedésbe, a kutyák-macskák szaporítói viszont jóval ritkábban veszik vissza az állatot, mert a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok.

Mindezek miatt az állatvédők azt javasolják, hogy senki ne vásároljon ünnepi ajándéknak élő állatot, senki számára, mert nem tudhatja, hogy az érezni és szenvedni képes élőlény igazi öröm lesz-e a megajándékozott számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.