Egészségügy

Az antidepresszánsok növelik az autizmus rizikóját

Jelentős mértékben, 87 százalékkal nő az autizmus kialakulásnak esélye a magzatnál, ha az anya a terhesség alatt antidepresszáns gyógyszert szed.

2015.12.14 15:49MTI
freedigitalphotos/danilorizzuli

Az Egyesült Államokban hétfőn közzétett kanadai kutatás aláhúzza, hogy a terhes nők 6-10 százaléka írat fel magának ilyen gyógyszert a várandósság ideje alatti depresszió kezelésére.

A tanulmány készítői csaknem százötvenezer anya adatait vizsgálták Québec államban a fogantatástól a gyerekek tízéves koráig. Eredményeiket az Amerikai Gyermekgyógyászati Szövetség lapjában tették közzé (Journal of American Medical Association, Pediatrics).

A kutatás egyik készítője, Anick Bernard, a Montréali Egyetem professzora felhívta a figyelmet, hogy az autizmust kiváltó különféle okok többsége továbbra is ismeretlen, ám a környezeti hatások és a genetikai adottságok kockázati tényezők lehetnek."Azt találtuk, hogy az antidepresszánsok szedése, különösen a második és harmadik trimeszterben szedett, a szerotoninszintet szabályozó gyógyszerek, gyakorlatilag megduplázzák az autizmus kialakulásának esélyét a születendő gyermekeknél" - magyarázta a professzor, a Szent Jusztínia Egyetemi Kórházi Központ orvosa.

Az orvoscsoport arra a megállapításra jutott, hogy a genetikai adottságok, ha a családban korábban előfordult autizmus, az anya kora, maga a depresszió és a szegénység egyaránt kockázati tényező.

A vizsgált mintában egyébként összesen 1054 olyan gyereket találtak, akiknél tízéves koruk előtt, átlagosan négy és fél éves korban autizmust állapítottak meg, ami a sokaság 0,72 százaléka. A tanulmány arra is rámutat, hogy 1966-ban tízezer gyermekből négynél diagnosztizáltak autizmust, mára viszont ez az arány tízezerből százra, 1 százalékra emelkedett, ugyanakkor ez részben a diagnosztikai módszerek hatékonyabbá válásának is betudható.

Bernard professzor arra is kitért, hogy mivel a szerotonin szintre ható antidepresszánsokat széles körben alkalmazzák, nagyon fontos minél többet tudni ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásairól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.