Pollen

Allergia télelején: a későősz kivirágoztatta a mogyorót

Az elmúlt napok viszonylag kedvező időjárása miatt váratlanul virágozni kezdett a mogyoró. Az allergén pollen általában január végén vagy február elején szóródik ki.

2015.11.25 16:54MTI

Allergiás tüneteket okozhat a váratlanul kivirágzó mogyoró - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy az elmúlt napok viszonylag kedvező időjárása miatt váratlanul virágozni kezdett a mogyoró. Az allergén pollen általában január végén vagy február elején szóródik ki.

A meglepő eredményt az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata jelezte, amely a téli időszakban is működtet néhány figyelőállomást, hogy tájékoztassa a pollenszezon kezdetéről az allergiásokat.

Hozzáfűzték, hogy a mogyoró pollenje most csak szórványosan, kis mennyiségben jelent meg a levegőben, mert nagy része megtapadt a mogyoró barkáiban a párás időjárásnak köszönhetően.

Azonban több bejelentés is érkezett arról, hogy a derültebb, szárazabb órákban a városi parkok, kertek mogyoróbokrai, valamint törökmogyorófái jelentős mennyiségű pollent szórtak ki, ezért számítani lehet arra, hogy e növények közelében akár tüneteket okozó pollenkoncentráció is kialakul - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.