Egészségesen is érdemes szűrni a levegőt

Így védheti családját a szmogtól

A szennyező anyagokat akkor is érdemes szűrni, ha nem vagyunk betegek, mivel a rossz levegő veszélyeztetheti az egészségünket.

2015.11.12 08:33ma.hu

A beltéri levegőminőség javításában az otthonra könnyedén beszerezhető eszközök segíthetnek. A szennyező anyagokat akkor is érdemes szűrni, ha nem vagyunk betegek, mivel a rossz levegő veszélyeztetheti az egészségünket- írta a hirado.hu.

Szmogriadó volt a hétvégén a fővárosban. Azóta javult a levegő minősége, ezért a főpolgármester elrendelte a riasztás tájékoztatási fokozatának megszüntetését. Hasonlóan döntött Miskolc, Nyíregyháza és Salgótarján vezetése is.

Veszélyes a szmog

Elsősorban az idősekre és a kisgyermekekre veszélyes a magas szállópor-mennyiség. A légúti megbetegedésekben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük még az otthonukban is. A szennyező anyagokat akkor is érdemes szűrni, ha nem vagyunk betegek, mivel a rossz levegő veszélyeztetheti az egészségünket.

A por belégzése amellett, hogy a légzőszervi betegek, így az asztmások, a bronchitissel küzdők állapotát súlyosítja, csökkenti a tüdő ellenálló-képességét a fertőzésekkel és toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék ezenkívül ingerlik a szem és a felső légutak nyálkahártyáját is, még a tüdőhólyagokba is bekerülhetnek.

Bár már novemberben járunk, azaz hivatalosan is tél van, mégis kellemes az idő, ezért sokat van nyitva az ablak. Ha nem szeretnénk, hogy beszűrődjön a szmog, van néhány eszköz, amellyel megtisztíthatjuk az otthoni levegőt - zárt ablak mellett is.

Mit vásároljunk otthonra?

A beltéri levegőminőség javításában az otthonra könnyedén beszerezhető eszközök segíthetnek: a különféle légtisztító készülékek mellett népszerű az ionizátor, akárcsak a párátlanító berendezések (utóbbi hatékony a penészedés ellen is), illetve az ózongenerátor.

Megoldások már néhány ezer forinttól

Párásítót már néhány ezer forinttól vásárolhatunk, persze a nagyobb teljesítményű készülékek átlagára 100-120 ezer forint körül is mozoghat. Légtisztító berendezéseket 60 ezertől bő 300 ezer forintig találtunk, a párátlanító készülékek átlagára pedig átlagosan 50 ezer és 110 ezer forint között mozog. Ionizátorokat néhány ezer forinttól egészen 200 ezer forintig terjedő áron találhatunk a piacon, teljesítménytől függően, a lakásszellőztető rendszerek beépítésének ára pedig attól is függ, már meglévő lakásba vagy új házba kell-e beszerelni.

Az ionizátor például úgy javítja a levegő minőségét, hogy leadja a negatív ionokat, a kis részecskéket, ekképp a port, a polleneket, a füstöt, vagy a kipufogógázt a porfogó magához vonzza. A légtisztító által kibocsátott ultraibolya fény ráadásul elpusztítja a baktériumokat.

A legjobb a légtisztító

Ma már ugyan léteznek olyan légkondicionálók, fűtő- és hűtőkészülékek is, amelyekben nagy teljesítményű légtisztító rendszer is működik, valódi megoldást a légtisztító berendezések kínálnak. A levegőtisztító készülékek előnye, hogy garantáltan javítják a levegő minőségét, áramfogyasztásuk minimális, és megvédenek a belső térben a penész vagy a por megtelepedésétől is. A készülékek emellett nem zajosak.

Ózongenerátor 30 ezertől 300 ezerig

Az ózongenerátor a levegőben lévő oxigénből ózont állít elő és elteríti a szobában, a lakásban, a felesleges ózont pedig visszaalakítja tiszta oxigénné. A készülék már 30 ezer forinttól beszerezhető, de persze vásárolhatunk ózongenerátort 300 ezer forintért is. Az ózongenerátor klímatisztításra is kiváló, továbbá alkalmas penészes és gombás helyiségek megtisztítására.

Párásító berendezést is érdemes beszereznünk, ha a levegő száraz a lakásban - ez fűtési szezonban különösen jellemző. A legújabb párásító, légmosó készülékek nemcsak hogy párásítják, de tisztítják is a levegőt.

Komplett rendszereket is beszereltethetünk

Léteznek komplett lakásszellőztető megoldások is, ilyeneket elsőként passzív házakban használnak, ám egyre több lakásba szerelik már be ezt az eszközt a levegő megtisztítására. A hővisszanyerés nélküli lakásszellőztetés például úgy működik, hogy egy ventilátor elszívja a párás levegőt a vizes helyiségekből. Egy másik változata a tetőventilátor, amellyel a friss levegő ablakba vagy falba épített résszellőzőkön kerül be a lakásba. Ezek az eszközök többnyire csendesek, és hosszú élettartamra tervezték őket, valamint mindegyik típusuk alkalmas a folyamatos üzemre.

A hővisszanyerős rendszerekkel a levegő friss marad, kevesebb betegség támad a családban, és természetesen a gyógyulási folyamat is gyorsabb. További előnye, hogy a páratartalmat is optimálisra állítja be, a penészt elfelejthetjük, a levegő sem száraz, és komoly összegeket takaríthatunk meg az üzemeltetésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.