Insomnia

Minden harmadik ember szenved ettől Magyarországon

A lakosság egyharmada elégedetlen az alvásának minőségével. Az insomnia azt jelenti, hogy nem tudunk aludni, vagy visszaaludni akkor, amikor lenne rá lehetőségünk.

2015.10.27 18:10ma.hu
freedigitalphotos/danmarin

Optimális esetben napunk egyharmadát alvással töltjük. Kevésbé ideális esetben azonban nem tudunk ennyit aludni, vagy azért, mert egyszerűen nincs ennyi időnk a pihenésre, vagy ha lenne is, sajnáljuk az időt a szunyókálásra. Vannak  akiknek idejük is kedvük is lenne az alvásra, ám őket meg az insomnia, vagyis a leggyakoribb alvászavar nem engedi eleget aludni - írja a hirado.hu.

Többek között a stresszhormonok és a mozgáshiány számlájára is írható, ha nem tudtunk eleget aludni, és ezért fáradtan kezdjük a napot. Nagyon sokan szenvednek a különféle alvászavarok miatt, ám közülük sokan nem veszik komolyan a tüneteket.

Kérdőíves felmérések eredményei kimutatták: a lakosság egyharmada elégedetlen alvásának minőségével. Az insomnia orvosi szakkifejezés egy olyan alvászavart jelöl, amely miatt nem tudunk aludni, vagy visszaaludni akkor, amikor egyébként lenne rá lehetőségünk. Ez a leggyakoribb alvászavar. A lakosság egyharmadának lesz élete során legalább egyszer olyan insomniája, ami egy hónapnál hosszabb ideig tart – mondta Purebl György, a SOTE Magatartástudományi Intézet klinikai igazgatóhelyettese.

Az insomnia a tíz leggyakoribb panasz egyike, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Purebl György elmondta, hogy ez az alvászavar környezeti ártalmakra vezethető vissza. Az 1990-es évek közepétől foglalkoznak vele mélyebben, korábban az orvostudomány vakfoltja volt.

A mi kultúránkban alul értékelt az alvás fontossága, ha bármi dolgunk van, az alvásból csípjük el az időt.  Vagyis számtalan kevésbé fontos teendőnket is a pihenés rovására végezzük el.. Bár heti két pihenőnap is biztosított a dolgozóknak, ám az otthon elvégzendő teendők, mint a takarítás, a mosás, nem tartozik azon tevékenységek közé,  ami feltöltene, örömet adna.

Purebl György elmondta: az Európai Unió munkavállalóinak 20 százaléka vagy váltott műszakban, vagy rendszertelenül dolgozik. Emiatt elvész a napok és hetek ritmusa, ez már önmagában is problémát okozhat. A stressz és a mozgáshiányos életmód is alvászavart okozhat.

Aki úgy érzi, hogy gondja van az alvással,  panaszaival először  háziorvosát keresheti fel. Ha nem találnak megoldást a bajra, a következő lépcsőfok lehetne az alváscentrumok felkeresése. Ám ezeken a helyeken több hónapos várólistákra kell számítani.

Az alvás nagyon egyéni, annyira, hogy az alvásgörbe alapján az embert úgy lehet azonosítani, mint akár az ujjlenyomata alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.