Levegő Munkacsoport

A légszennyezettségi határértékek szigorítása életeket menthet meg

Várhatóan 42 ezerrel kevesebben halnak majd meg 2025-től évente Európában a légszennyezettség következtében, amennyiben elfogadják az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága által beterjesztett, a légszennyezettségi határértékek szigorítását tartalmazó javaslatot.

2015.10.26 16:43MTI

Erről Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke beszélt Jávor Benedekkel, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten.

Jávor Benedek kiemelte: a javaslat arra kötelezi a tagállamokat az európai irányelvnek megfelelően csökkentsék a szennyezőanyag-kibocsátást, akár a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának, akár az ipari vagy a fűtési eredetű szennyezés mérséklésével.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a javaslat a különböző szennyezőanyagok 20-30 százalékos határérték-csökkenését irányozza elő, továbbá olyan szennyezőanyagoknál is megállapít határértéket, amelyek esetében még nincs meghatározott szélső érték.

A magyar kormánynak csökkentenie kell a levegő szennyezettségét - hangsúlyozta az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke.

A közlekedési eredetű kibocsátás visszaszorításánál a forgalomszervezést és a kibocsátási határértékek szigorítását, a fűtési és az ipari eredetű szennyezőanyag kibocsátásnál pedig a városi zöldfelületek növelését említette megoldási javaslatként.

Jávor Benedek kifejtette: a levegő minőségének javulása által csökkenne a légszennyezés miatt kialakuló betegségek száma, így az egészségügyi és a kieső munkanapokból eredő költségek megspórolásával Magyarország nyeresége 1 és 7 milliárd euró között lenne, míg az intézkedések szükséges kiadásai 70 millió euróra tehetőek.

Lukács András hangsúlyozta: Magyarországon 16 ezer ember hal meg idő előtt légszennyezettség következtében, míg az Európai Unióban ez a szám a 450 ezret is elérheti.

Megemlítette, hogy Budapesten, a Kálvin téren végzett helyszíni légszennyezettségi mérések azt mutatták, hogy a levegőben található veszélyes anyagok részecskéinek száma egy köbcentiméternyi mintában a 300 ezret is eléri, amikor dízelmotor-meghajtású járművek haladnak arra, míg ezek hiányában csupán 25-30 ezer ez az érték. "Egy viszonylag tiszta városi területen" végzett mérésnél pedig 1000-2000-es értéket mutat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.