Új osteoporosis társaság kampány

A csontritkulás veszélyes - kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend kell

A csontritkulásban szenvedő betegek gyógyszerszedési szokásai rendkívül rosszak, az érintettek háromnegyede egy év után abbahagyja a terápiát, pedig a kezelés minimum időtartama 1,5 év, a terápia ideális ideje 3-5 év.

2015.10.15 16:16MTI
freedigitalphotos.net/adam

Az újbóli törések fokozott kockázatára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT), amely Tovább ne törj! szlogennel indított kampányt. A fennállása 25. évfordulóját ünneplő MOOT csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Szekeres László, a szervezet elnöke elmondta, minden tízedik magyar embert érint a csontritkulás, és kampányukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ha az első törés után a betegséget nem kezelik, ötszörösére nő a következő törés kockázata.

A szakember kitért arra, hogy például a csípőtáji töréseket sikerült visszaszorítani 2004 és 2010 között 19 ezerről 10-11 ezerre, ami elsősorban a hatékonyabb gyógyszeres terápiának volt köszönhető.

Takács István, a társaság főtitkára arról beszélt, hogy a töréseket elszenvedők nyolcvan százaléka nem kap megfelelő ellátást, és ez a betegség, illetve a megelőzés fontossága a kétezres évek vége felé "kiment a divatból, kikopott a köztudatból".

A szakember kitért arra is, probléma továbbá, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek gyógyszerszedési szokásai rendkívül rosszak, az érintettek háromnegyede egy év után abbahagyja a terápiát, pedig a kezelés minimum időtartama 1,5 év, a terápia ideális ideje 3-5 év.

A csontritkulás világnapja (október 20.) alkalmából tartott sajtótájékoztatón a főtitkár elmondta, az ideális az lenne, ha a menopauzán áteső nők és a hatvanévesnél idősebb férfiak egyszer átesnének szűrésen. Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy előbb nincs értelme szűrést végezni, mert nem lehet következtetni a betegségre. A megelőzésről szólva a szakember hangsúlyozta, a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend és a mozgás nagyban elősegíti a csontszerkezet állapotának megőrzését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.