Féreghajtás

Halálos parazita leselkedik kutyáinkra, macskáinkra

A tudósok figyelmeztetnek a nagy veszélyre, az állatokat megölheti a parazita, és nehéz ellene tenni.

2015.09.18 07:00ma.hu

Sajnos, rókák is közrejátszanak az akár halált is okozó paraziták terjedésében, amelyek komolyan veszélyeztetik a kutyákat és a macskákat - figyelmeztetnek brit tudósok, azonban az utóbbi időben – Budafokon legalább is biztosan – elszaporodtak a házas-, és meztelen csigák. És ha ott, akkor bizony máshol is. Ezek az aranyos állatkák azonban nem veszélytelenek: elfogyasztásuk esetén tüdőférgességet okozhatnak kutyáinknak és macskáinknak - olvasható a Hungarvet Állatkórház oldalán is.

"Bár az ember azt gondolná, hogy ezek nagyon ritkán előforduló esetek, a valóság az, hogy nem igazán tudjuk, milyen fokú a fertőzöttség háziállatainkban. Amit tudunk, és ami óvatosságra int, az a hazai róka populáció fertőzöttsége, amiről viszont pontos adataink vannak" - írja az állatkórház orvosa, Dr. Bendzsel Dániel. 100 rókát vizsgálva kiderült, hogy a tüdőféreg fertőzöttség mértéke 76% (!).

A Telegraph cikke szerint a brit kutyákat és rókákat a köznapi nevén francia szívféregnek is nevezett féregfaj betegíti. A kifejlett férgek a tüdőartériákban, és a szív jobb kamrájában élősködnek. Sokszor tünetmentes marad a fertőzés, azonban súlyosabb esetben köhögés, légzési elégtelenség, véralvadási zavar, szemészeti és idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak. az Angiostrongylus vasorum élősködővel Magyarországon a rókák 5%-a fertőzött, Angliában ez a szám 18,3.

Crenosoma vulpis féreg szintén kutyákat, rókákat betegít meg, a légcsőben, és a hörgőkben él. A lárvákat az állat felköhögi, lenyeli, majd a bélsárral üríti. A csigákban a bélsárral elfogyasztott lárvák fertőző lárvává fejlődnek, melyet a csigával együtt vagy annak nyálkájával elfogyasztva ismét fertőződik a kutya, róka. A tünetek rendszerint: köhögés, fáradékonyság. A hazai rókák fertőzöttsége 24 százalék.

Az Aelurostrongylus abstrusus főként macskában, ritkán kutyában okoz problémát. A tüdőszövetben élősködik, és szintén a felköhögött, majd bélsárral ürített lárvák útján fertőzi a csigákat, majd rajtuk keresztül ismét a macskákat. Előfordulhat fertőzés úgyneveett paratenikus gazdán keresztül is. Ez azt jelenti, hogy a lárvákat tartalmazó csigát elfogyasztó rágcsálók, madarak okoznak ismét fertőzést a ragadozó macskának. A tünetek itt is főleg köhögésben, fáradékonyságban mutatkoznak.

Az Eucoleus aerophilus, boehmi féregfajok szintén a légutakban, esetenként az orrüregben élősködnek, viszont itt direkt fertőzés történik a bélsár útján, csigára nincs szükség, a magyarországi rókák fertőzöttsége 66 százalékos.

Szinte lehetetlen kivédenünk, hogy kedvencünk ne nyaljon végig legalább egy csigát, így nincs más megoldás, mint hogy a tüdőférgességgel szemben is védelmet nyújtó féreghajtót alkalmazunk kutyánkon és macskánkon egyaránt, rendszeresen. Csigairtót viszont ne használjunk, mert a többi állatra is mérgező, és sok csigafaj pedig védett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.