Gasztro

Haluskafesztivált rendeznek a Nógrád megyei Vanyarcon

A főzőversenyre elsősorban Nógrád és Heves megye területéről jelentkeztek a csoportok, hiszen "úgy illik", hogy ők jól főzzék a tót atyafiak és jó palócok kedvelt eledelét, a reszelt krumpliból, lisztből, sóból és tojásból készülő haluskát vagy sztrapacskát.

2015.09.11 22:30MTI
Facebook

Haluskafesztivált és sztrapacskafőző-versenyt rendeznek szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; most első alkalommal haluskajáratot indítanak Budapestről a rendezvényre.

Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének vezetője elmondta: mivel a tömegközlekedés elég körülményes a településre, az Ötvenhatosok teréről induló úgynevezett haluskajárattal szeretnék segíteni azokat, akik nem tudnak vagy nem akarnak saját kocsival menni a fesztiválra.

A főzőversenyre elsősorban Nógrád és Heves megye területéről jelentkeztek a csoportok, hiszen "úgy illik", hogy ők jól főzzék a tót atyafiak és jó palócok kedvelt eledelét, a reszelt krumpliból, lisztből, sóból és tojásból készülő haluskát vagy sztrapacskát - mondta.

A versenyzők között lesz két szlovák csapat is Besztercebányáról, ők rendszeres résztvevői a programnak - tette hozzá. Idén is lesz haluskaevő-verseny, amelyre tavaly tizenketten jelentkeztek, többek között Salgótarjánból, Debrecenből, Budapestről.

A haluskás verseket, rigmusokat a főzőcsapatoktól és a vendégektől is várják.

A folklórműsorokon fellép a Nógrád Táncegyüttes és a Muzsla Néptáncegyüttes is. Kézműves kirakodóvásár, háztáji piac, sétatraktorozás is várja a látogatókat, akik megnézhetik Vanyarcon a Viselettörténeti babamúzeumot, vagy a patkolt tojás kiállítást is.

A Nógrád megyei szlovák nemzetiségi településen tizenkettedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált. A szervezésben idén részt vesz a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete Vanyarci Régióközpontja és a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.