Felmérés

Az iskolakezdés kész anyagi csőd - mennyit is költünk ilyenkor?

A szülők fele költ 50 ezer forintnál többet beiskoláztatásra. A legtöbbet az iskolaszerek és iskolai öltözet beszerzésére költik a családok.

2015.09.09 16:01MTI

A személyi kölcsönök piacán működő Provident Pénzügyi Zrt. ügyfelei körében végzett kutatást.

A felmérést a cég több mint 500, elsősorban általános és középiskolás gyermekkel rendelkező ügyfele körében végezte az elmúlt hetekben.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a kutatásból az derült ki, hogy a szülők 15-15 százaléka 30-40 ezer, illetve 40-50 ezer forint közötti összeget fizet ki a tanévkezdéskor.

A válaszadók negyede számára komoly anyagi gondot okoz az iskolakezdés, míg 46 százalékuk szerint csak kissé megterhelő az ilyenkor felmerülő kiadások fedezése. A felmérésben résztvevők 29 százaléka számára egyáltalán nem jelent problémát a tanév elején felmerülő többletköltségek kifizetése.

A Provident felmérése szerint a szülők a szeptemberi időszakban a legtöbbet a gyermekek iskolai öltözetére, illetve olyan iskolai felszerelésekre fordítják, mint az iskolatáska, füzetek és íróeszközök.

A válaszadók több mint fele egyaránt 20-20 ezer forint feletti összeget szán a gyermekek ruháztatására és az iskolaszerek megvásárlására.

A megkérdezettek 37 százaléka maximum ötezer forintot költ könyvekre, míg 28 százalékuk 10 ezer és 20 ezer forint közötti összeget, közel negyedük pedig több mint 20 ezer forintot fizet tankönyvekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.