Biztonsággal elengedték

Új kezekkel ment haza a kisfiú

Hazamehetett a kórházból az első olyan gyerek, akin dupla kéztranszplantációt hajtottak végre. Kezei még be vannak kötve, de kiválóan tud már akciófigurákkal is játszani.

2015.08.28 08:58ma.hu
The Children’s Hospital of Philadelphia

Az Egyesült Államok legfiatalabb kettős kézátültetésen átesett páciense lett az a nyolcéves kisfiú, akinek korábban egy súlyos fertőzés miatt kellett amputálni nem csak a karját, hanem a lábait is. A hét közepén pedig már haza is engedték, bár még kötés van még rajta, aprócska új kezei már alkalmasak arra, hogy akár akciófigurákkal is játszon.

A Maryland állambeli Owings Millsből származó Zion Harvey-n a hónap elején hajtották végre a transzplantációt a Philadelphiai Gyermekkórházban, majdnem 11 órás volt a beavatkozás. Az intézmény szerint a családnak nem kell kifizetnie az egészségbiztosítás által már nem fedezett esetleges költségeket.

The Children’s Hospital of Philadelphia

A negyvenfős orvosi csapat acéllemezeket és csavarokat használva rögzítette egymáshoz a kisfiú saját és új csontjait, majd a sebészek elvégezték az artériák, vénák, izmok, inak és idegek összekötését.

"A kisfiú mosolyogva ébredt fel" - mondta L. Scott Levin, a kéztranszplantációs programot vezető szakember. Mint hozzátette: "Nem volt egyetlen felszisszenés, könnycsepp, panasz sem".

Zion kisgyermekként kapott vérmérgezést, és a fellépő többszörös szervi elégtelenség miatt négyéves korában amputálni kellett a kezeit és a lábait, továbbá veseátültetést hajtottak végre nála, amely során az édesanyja volt a szervdonor.

The Children’s Hospital of Philadelphia

A lábprotéziseknek köszönhetően a kisfiú eddig is aktív életét élt, sétál, fut, ugrál, iskolába jár, és megtanulta íráshoz, evéshez és videojátékozáshoz használni az alkarjait. Az orvosok reményei szerint az átültetésnek hála Zion képes lesz egyebek közt labdázni és mászókázni is.

Az elmúlt években számos felnőtt páciensen hajtottak végre dupla kéz-, vagy karátültetést az Egyesült Államokban. A philadelphiai intézmény szerint Zion a legfiatalabb páciens az országban, aki ilyen beavatkozáson esett át.

A transzplantált betegeknek életük végéig immunszuppresszív - immunválaszt gátló - gyógyszereket kell szedniük, hogy megakadályozzák az új végtagok kilökődését.

Az orvosok szerint Zion már eleve szedett ilyen gyógyszereket a veséje miatt, ami előnyt jelentett a kézátültetés szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.